Tuntemattoman pelko on muutoksen suurin este
Ihminen jaksaa yllättävän pitkään uskotella itselleen, että jonain päivänä kaikki on paremmin. Se auttaa sinnittelemään kurjassa työpaikassa tai onnettomassa avioliitossa, mutta lopulta edessä on seinä. Kannattaako sinnittely vai olisiko parempi jo hyvissä ajoin yrittää tehdä jotain?
- Muutokset ovat vaikeita siksi, että vanhoista asioista luopumista seuraava tyhjiö pelottaa. Kun pitäytyy vanhassa, ainakin tietää, millaista on, psykologian tohtori Minna Tarmi-Mattsson sanoo. Hänellä on asiasta tuoretta, omakohtaista kokemustakin, sillä viime syksynä päättyi monivuotinen palkkatyö ja lokakuussa Tarmi-Mattsson perusti oman yrityksen, Psykologipalvelu Blue Rosen.
- Yrittäjyydessä kiehtoo mahdollisuus ottaa koko osaaminen käyttöön. Palkkatyössä työnantaja sanelee ehdot. Saatoin esimerkiksi olla varma, että puheilleni tullut asiakas tarvitsee pitkää terapiaa, mutta samalla tiesin, etten voi sanoa sitä ääneen. Ihmisten vakaviakin ongelmia oli ”paikattava laastarilla”, Tarmi-Mattsson kuvaa.
Muutos vaatii aikaa
Blue Rosen palveluihin kuuluvat muun muassa yksilöterapiat, kriisiapu ja työnohjaus. Ryhmille ja työyhteisöille on tarjolla esimerkiksi esimiesvalmennusta, ongelmatilanteiden ratkaisua ja soveltuvuustutkimuksia. Aiemmissa työpaikoissaan Tarmi-Mattsson on hankkinut vankan kokemuksen erityisesti työntekijöiden soveltuvuustutkimuksista.
- Haluan tehdä työni niin, että asiakas viimeisen käynnin jälkeen tuntee pärjäävänsä omillaan ja että elämänhallinta on mahdollisimman hyvässä kunnossa. En usko menetelmiin, joilla muutaman tunnin luennoilla yritetään muuttaa esimerkiksi työpaikan ikävä ilmapiiri hyväksi. Se ei voi onnistua, siinä aliarvioidaan sekä kuulijoita että kouluttajaa. Ideaalitilanteessa tehdään pitkäjänteistä ja laaja-alaista yhteistyötä yrityksen johdon ja henkilöstön kanssa.
Raha motivoi vain hetken
Hyvä työpaikka on monen tekijän summa. Palkka on vain yksi osa, eikä suinkaan tärkein. Rahan takia jaksaa jonkun aikaa tehdä kovastikin töitä, mutta jos työ ei anna mitään muuta, uupumus iskee.
- Työn vaatimusten on oltava tasapainossa ihmisen osaamisen ja voimien kanssa. Sosiaalisen elämän pitää olla kunnossa, muuallakin kuin töissä. Nämä ovat tärkeitä asioita ja niiden lisäksi tulee vielä paljon muuta. Jos jatkuvasti tuntuu siltä, että töihin on kurja mennä, on syytä hakea apua, Tarmi-Mattsson toteaa.
[118_68.jpg]
![]() |
Yritt?jyys antaa mahdollisuuden k?ytt?? koko osaamistaan, tuore yritt?j?, psykologian tohtori Minna Tarmi-Mattsson sanoo. |
PIRKKO VARJO