Kokemukset vuokratyöstä varsin myönteisiä
Taloustutkimuksen tämänvuotinen tutkimus selvitti, mitä vaikutuksia vuokratyöllä on niin työntekijöille kuin asiakkaana oleville yrityksillekin. Haastatteluun vastasi 1 361 Varamiespalvelun työntekijää ja 1 529 asiakasta.
Vuokratyön tekijät hakeutuvat vuokratöihin ensisijaisesti sen takia, että vakituista työtä on vaikea saada. Tämä syy on kuitenkin laskenut seitsemän prosenttiyksikköä verrattaessa edelliseen tutkimukseen vuodelta 2005. Vastaavasti lisäansioita hankkivien, kokopäivätyöhön sopimattomassa elämäntilanteessa olevien ja vaihtelunhaluisten osuudet nousivat hieman.
Yritykset käyttävät vuokrahenkilöstöä monissa eri tilanteissa. Lähes puolet piti tärkeimpänä syynä sesonkiajan töiden järjestämistä. Noin neljännes katsoi tärkeimmäksi syyksi tilanteen, jossa henkilöstöä tarvittaisiin lisää, mutta ei jostain syystä vielä haluta lisätä vakituisen henkilöstön määrää, sekä vakituisen henkilöstön sairauslomien järjestämiset.
Yli neljännes tutkimukseen vastanneista yrityksistä on vakinaistanut vuokrahenkilöitä omaan palvelukseensa. Lisäksi 60 prosenttia vastaajista pitää vakinaistamista tulevaisuudessa mahdollisena. Erityisen positiivisesti vakinaistamiseen suhtautuvat metalli- ja kemian alojen yritykset.
Puolet yrityksistä oli sitä mieltä, että heidän omien asiakkaidensa palvelukyky heikkenisi, mikäli vuokraus ei olisi jostain syystä lainkaan mahdollista. Runsas neljännes katsoi myös, että tällä olisi negatiivinen vaikutus yrityksen kannattavuuteen ja liikevaihdon kasvumahdollisuuksiin.
Vuokratyön liikevaihto oli Suomessa vuonna 2006 noin 780 miljoonaa euroa ja se työllisti noin 20 000 henkilötyövuoden verran. Kaksi kolmasosaa yrityksistä uskoo pitävänsä vuokrahenkilöstön määrän ennallaan lähivuosina ja viidennes yrityksistä uskoo lisäävänsä sen käyttöä.