Kuoleman keskellä korostuu elämä
Monttubileet, kalmanomi, kuoppaneuvos. Kuolemalle ja hautajaisille keksitään kierteleviä ilmauksia. Aihe on iso ja vakava, ja työ sen ympärillä raskaaksi ja synkäksi mielletty.
Jari Ainasoja on Kaarinanseudun Hautaustoimiston yrittäjä, ja kertoo hakeutuneensa alalle tarkoituksella. Papinuraa on tyrkytetty, mutta Ainasoja kokee paikkansa olevan vainajan konkreettisessa saattamisessa ja omaisten tukemisessa. – Teen töitä omaisten kanssa kauemmin kuin pappi.
Helpotusta suruun
Hautaustoimistosta ei hankita vain arkkua tai uurnaa. – Me annamme helpotusta ja hyvää oloa. Työniloa koen näkiessäni, miten pystyn tukemaan ja auttamaan omaisia esimerkiksi siirrettäessä vainajaa sairaalasta kappeliin, mies selvittää. Hän kuvailee herkkää ja tunnepitoista tapahtumaa joka piirtyy omaisten mieleen. Lukuisilla harkituilla yksityiskohdilla ja kauniilla eleillä voi helpottaa rakkaasta luopumisen kipua ja tuskaa.
Ainasoja korostaa työn olevan palveluammatti. – Teen kuten haluaisin itseäni kohdeltavan vainajana, tai omaisiani surun aikana. Olen ylpeä henkilökunnastani, Tarja Virtasesta ja Marja Louannosta. Meillä on aikaa, ja pystymme aina olemaan kasvokkain asiakkaitten kanssa. Lisäksi meillä on hyvät yhteistyökumppanit, ja pystymme tarjoamaan asiakkaalle kokonaisen palvelupaketin, jos hän sellaista etsii.
Työ antaa ajattelemisen aihetta. Erityisen paljon mieli askaroi, jos vainaja on pieni lapsi. – Silloin alkaa miettiä, mikä on oikeudenmukaista. Mutta sitä me ei voida tietää, mies toteaa. Häntä asioiden sulattelussa auttaa henkilökohtainen vakaumus ja usko.
Ainasoja huomauttaa alan väen olevan tavallisia ihmisiä. – Porukat kuvittelee, että kuljen mittanauha taskussa, ja tarkkailen kuntoa! Hoh hoh, kyllä mekin voidaan tanssia, ja laivalla oluset ottaa.
![]() |
- Jokainen vainaja ja hautaus on samanarvoinen, Jari Ainasoja korostaa. |
a-ss.