Luovuus on uskallusta
Elektroniikan sopimusvalmistaja ja led-tuotteiden kehittäjä, turkulainen Tepcomp Oy vastaanottaa syksyllä Millenium-palkintosäätiön tunnustuspalkinnon. – Ei tullut miljoonaa, vaan pala paperia, hallituksen puheenjohtaja Heikki Mustonen virnuilee. Erikoisosaaminen ja idearikkaus on noteerattu.
Mustonen kuvailee 30 henkilöä työllistävän yrityksen soveltavan toisten innovaatioita nopeammin kuin muut, ja hehkuttaa led-vallankumousta. Puolijohteet korvaavat putkitekniikan. Energiatehokas elektroniikkakomponentti tulee syrjäyttämään hehkulampun.
Vakiintunut ratkaisu uudessa valossa
Innostunut ja touhukas Mustonen toteaa luovuuden tulevan ajatusten työstämisen kautta. – Joskus tulee oivalluksia, mutta yleensä ratkaisu on jo vakiintunut jonnekin, ja vain siirretään tähän. Mitään radikaaleja innovaatioita en ole alalla nähnyt. Elementit ovat olleet olemassa.
Yllättäen Mustonen määrittelee luovuuden tekniikkalajiksi. Yksinkertaisimmillaan se on totutun mallin kääntämistä päälaelleen. – En koe olevani luova. Homman nimi on kyseenalaistaminen, ajatteleminen eri tavalla. Kyse on uskalluksesta, ei kyvystä.
Luovuuden on oltava tuottavaa ja hyödyllistä. Led ei ole vielä iso bisnes, ja tekemistä ruokkii rahaa enemmän innostus. Teknologia on kallista. Ledin hankaluutena on lämpö, jota se ei lainkaan säteile, vaan se on johdettava pois rakenteen kautta.
Mustonen haluaa rakentaa älykästä valaistusta. Valoa Afrikkaan auringosta. Vedenalaisia ajolinjoja merille. Erilaisiin mittauskohteisiin, kuten ihmismäärään tai lämpötilaan reagoivia valoja. – Me tyrkimme ideoita asiakkaalle, joka kertoo, onko niissä järkeä vai ei. Yritämme löytää tekniikan mahdollisuudet yhdessä asiakkaan kanssa.
Ledin mahdollisuudet ovat kartoittamatta. Ei tiedetä, mitä kaikkea sillä voidaan tehdä. Mustonen välttää pelkkää valon korvaamista uudella valolla. On tehtävä parempaa.
![]() |
Tepcomp myy osaamista, jolla voi tehdä led-tuotteita, Heikki Mustonen kuvailee, ja haluaa pysyä led-vallankumouksen etulinjassa. |
a-ss.