Johtaminen, terveys ja tunteet pk-yrittäjillä
Varsinais-Suomen Yrittäjien aloitteesta tehdyssä tutkimuksessa selvitettiin erilaisten tunteiden säätelytapojen ja johtamisen kokemisen yhteyttä terveyteen ja hyvinvointiin pienyrittäjillä. Työn ohjasi professori Esko Keskinen Turun yliopiston psykologian laitokselta. Kyselylomakkeella tehtyyn tutkimukseen vastasi 57 varsinaissuomalaista yrittäjää. Kysely mittasi sitä, millaisena yrittäjä kokee johtamisen, tunteiden tunnistamista sekä kahta erilaista tapaa säädellä tunteita. Lisäksi kartoitettiin tyypillisimpien fyysisten ja psyykkisten oireiden ilmenemistä. Tunteita voidaan säädellä lukuisilla tavoilla, tässä tutkimuksessa vertailtiin ennakoivaa säätelytapaa reaktiiviseen säätelytapaan. Ennakoiva tunteiden säätely pohjautuu tunteita herättävän tapahtuman merkityksen arvioimiseen. Esimerkiksi ikävä tapahtuma voitaisiin arvioida vähemmän merkittäväksi kuin mukava tapahtuma, ja näin edesautetaan hyvällä mielellä pysymistä. Reaktiivinen tunteiden säätely taas liittyy omien ulkoisten reaktioiden kuten käyttäytym sen ja kasvonilmeiden hallintaan tunteita herättävissä tilanteissa. Tällöin usein yritetään peittää voimakkaat tunteet.
Voimakas taipumus tunteiden peittelemiseen näytti liittyvän mm. sydänoireiden esiintymiseen, masentuneisuuteen, aloitekyvyttömyyteen sekä heikentyneeseen työkykyyn. Lisäksi tunteiden peittelyyn taipuvaiset yrittäjät kokivat johtajana olemisen yksinäisempänä ja olivat tyytymättömämpiä sekä työhönsä että taloudelliseen tilanteeseensa kuin ne, jotka ilmaisivat tunteitaan näkyvämmin.
Ennakoiva tunteiden säätely sen sijaan näytti liittyvän moniin positiivisiin asioihin. Tunteiden säätely arvioimalla tapahtumien merkitys erilaiseksi tilanteen mukaan liittyi hyvään psyykkiseen terveyteen. Lisäksi tällaisilla ”tilanteita uudelleenarvioimaan taipuvaisilla yrittäjillä” oli muita harvemmin päänsärkyä ja he kokivat johtamiseen liittyvän vuorovaikutuksen toimivan paremmin kuin muut. Vuorovaikutuksen toimiminen taas näytti liittyvän yrittäjän korkeaan työtyytyväisyyteen ja vähäisempään psyykkiseen oireiluun.
Tutkimuksen perusteella yrittäjien olisi tärkeää kiinnittää huomiota tunneasioihin työssään. Asian tärkeyttä ei ainakaan vähennä tutkimuksessa saatu hieman yllättäväkin tulos, jonka mukaan kauemmin yrittäjänä toimineilla oli iästä riippumatta useammin sydänoireita kuin vähemmän aikaa yrittäjänä olleilla. Syytä tähän ei tutkimuksen perusteella voida sanoa, mutta tulos herättää kysymyksen yrittäjänä toimimisen kuormittavuudesta. Tunteiden säätelyyn liittyvät tutkimustulokset tuovat kuitenkin yrittäjille oikeastaan hyvin vapauttavaakin viestiä: liika tunteiden peitteleminen ei näytä olevan hyväksi sen koommin terveyden, hyvinvoinnin kuin johtamisenkaan kannalta. Hyvä ja monipuolinen tunteiden säätely näyttäisi siis olevan opettelemisen arvoinen taito. Tunteiden säätelyä ja yrittäjyyttä on tutkittu aiemmin varsin vähän ja aiheesta tarvittaisiinkin vielä paljon lisätietoa, jotta voitaisiin löytää mahdollisia käytännön keinoja yrittäjien tunteiden säätelyn ja sitä kautta johtamisen ja hyvinvoinnin edistämiseen.
Noora Kumpulainen
Psyk. yo