Raha liikuttaa musiikkibisnestäkin
Takavuosina kohuttiin jokaisen vähän Tukholman ja Hampurin klubeja kiertäneen bändin maailmanvalloituksesta, mikä tuntuu täällä Lordi-maassa nyt jo aika hellyttävältä. Suomalaisella musiikkibisneksellä kun on nykyisin esittää todellisia maailmanvalloittajia Himistä Apocalypticaan. Mutta voiko turkulaiselta pohjalta ponnistaa ulkomaanvalloitukseen?
- Koko vientiprosessihan on pitkäkestoinen projekti, mikä vaatii suhdeverkoston rakentamista sekä rajattomat investoinnit artisteihin ja heidän formaatteihinsa. Alalla on todella suuri potentiaali ja esim. Abba on ollut aikanaan suurempi kuin Volvo, mistä voidaan päätellä millaisista tuloista voi olla kyse. Ruotsiin verrattuna Suomen musiikkivientitulot ovat vielä aivan marginaalia, selventää Tommi Liimatainen turkulaisesta manageritoimistosta Hype Productions Ltd:stä.
– Me työskentelemme pääsääntöisesti englanniksi esiintyvien artistien kanssa, ja pyrkimyksenä on kansainväliset markkinat. Meidän kanssamme työskentelevistä artisteista Negative on suurin. Yhtye kiertää Saksaa, Sveitsiä, Itävaltaa, Japania, Italiaa, Ruotsia ja Venäjää ihan säännöllisesti. Myös Britanniaan he tulevat ottamaan ensiaskeleet, sekä Yhdysvaltoihin heti, kun aika siihen on kypsä, kertoo Liimatainen. - Garage 13 tekee myös syksyllä jo kolmannen Saksan kiertueensa, ja muut artistit ja heidän suunnitelmat ovat päivämääriä vaille valmiina.
Todelliseen maailmanvalloitukseen tarvitaan myös rahaa. - Kyllä investoinnit ovat kohtuuttoman kovia, ja juuri sen takia, että Suomi on tällainen marginaali alue. Tukijärjestelmiä tosin on, mutta alan ymmärtämisen kannalta voin kommentoida asiaa niin, että kaikki raha mitä valtio kertoo jakaneensa, ei ole osunut kanssani työskentelevien artistien kohdalle, Liimatainen lataa.
- Uskon, että voimassa olevilla toimintamalleilla mennään vielä siihen, että vientiartisteista tulee
tuontiartisteja. Markkinoiden suuruus määrää sen, kuinka suurista investoinneista voidaan tapauskohtaisesti puhua ja se on syy suurten kansainvälisten ulkomaisten artistien menestykseen. Ei Suomessa huonompia olla, täällä ei vaan ole uskallusta tai mahdollisuutta rakentaa suurta kansainvälisesti potentiaalista projektia joka viikko.
Onko sitten sillä jotain itseisarvoa menestyä myös ulkomailla, vai onko kysymys tässäkin taloudellinen? - Kuvitellaan tilanne niin, että artisti myy Saksassa 100 000 formaattia, ja tätä kautta koko Euroopassa lisää 200 000. Suomessa jo 15 000 myydyn albumin raja on hurja tavoite tänä päivänä. Tuota kaavaa tuskin tarvitsee avata sen enempää, volyymit ovat mitkä ratkaisevat. Tosin on mahdollista, että vaikka formaatit eivät myy noita määriä, niin keikoille ja muuhun silti riittää tunkua. Fanituotteitakin myydään Saksan kiertueella yhden illan aikana saman verran kun Suomessa aktiivikuukautena.
- Bändit myös yleensä haluavat kansainvälistyä siitäkin syystä, että Suomen klubit on nopeasti nähty. Kun esimerkiksi Negative aloittaa festivaalikesän Novarockista Itävallassa, siellä on 60 000 ihmistä paikalla, eli siinäpä se kokonaisuudessaan, Liimatainen kuittaa.
![]() |
Hype Productionsin suurin nimi on tällä hetkellä Negative, joka kiertää kesällä Suomen festarien lisäksi Itävallass, Unkarissa ja Saksassa. |
ap.