Entistä parempia mahdollisuuksia osallistua julkisten yksikköjen tarjouskilpailuihin?
1.6.2007 voimaan tulleen uudistetun ja aiemmat oikeusperiaatteet samoihin kansiin kokoaman uuden lain julkisista hankinnoista yhtenä tarkoituksena on turvata kaikille markkinatoimijoille tasavertaiset ja entistä paremmat mahdollisuudet osallistua viranomaisten ja muidenkin hankintayksikköjen tarjouskilpailuihin.
Julkisilla hankintayksiköillä tarkoitetaan mm. kuntia, kuntayhtymiä, valtion keskushallinnon elimiä, seurakuntia ja tietyin edellytyksin monia yksityisiä tahoja näiden saadessa hankintaan julkista tukea enemmän kuin puolet hankinnan arvosta. Näiden yksikköjen suorittamat tietyn suuruiset hankinnat tavara-, palvelu- ja rakennusurakkasektorilla tulee julkistaa (ilmoittaa) ja kilpailuttaa tietyin periaattein.
Tiedonsaantimahdollisuudet vireillä olevista tarjouskilpailuista
Uuden lain myötä saa kaikki yritykset mahdollisuuden osallistua tarjouskilpailuihin riippumatta siitä, onko yritys saanut ilmoituksen tarjouskilpailuun osallistumisesta suoraan hankintayksiköltä ja pyynnön lähettää tarjous. Tiedonsaanti tarjouskilpailuista on muuttunut periaatteessa helpommaksi ja tasapuolisemmaksi, koska jatkossa hankintayksikköjen on julkaistava kaikki lain mukaan julkaistavat hankinnat samassa osoitteessa www.hankintailmoitukset.fi eli ns. Hilmassa.
Tältä osin tilanne on varsin erilainen mm. rajoitetun menettelyn osalta, jossa ennen uutta lakia kuntien tapana oli kutsua kilpailuun enintään viisi alan yritystä, jolloin vaarana oli, että joku tai jotkut yritykset jäivät kilpailutuksen ulkopuolelle syystä tai toisesta jatkuvasti. Koska kaikki kilpailutettavat hankinnat on nyt julkaistava em. nettiosoitteessa, on turvattu mahdollisuus tarjouskilpailuun osallistumiseen myös niille, jotka tietoa kilpailusta ei kunnalta suoraan saa.
Kansalliset kynnysrajat uutuutena
Hankinnat jaotellaan nyt EU-kynnysarvot ylittäviin hankintoihin, kansallisen kynnysarvot ylittäviin hankintoihin ja kansallisen kynnysarvot alittaviin hankintoihin.
EU-kynnysarvot ylittävät tavarahankinnat, tietyt palveluhankinnat ja rakennusurakkasopimukset tulee julkistaa EU-laajuisesti mm. EU:n virallisessa lehdessä ja kilpailuttaa tiettyjen kyseisiin hankintoihin liittyvien yksityiskohtaisten määräysten mukaisesti. Vastaavasti kansallisen kynnysarvon hankinnat tulee julkistaa maan laajuisesti.
Jatkossa EU-kynnysarvot ovat tavara- ja palveluhankinnoissa 137 000 (valtion hallinto) ja 211 000 euroa (muut) sekä rakennusurakoissa 5 278 000 euroa. Kansalliset kynnysarvot ovat tavara- ja palveluhankinnoissa 15 000 euroa, terveydenhoito- ja sosiaalipalveluissa 50 000 euroa ja rakennusurakoissa 100 000 euroa. Kaikki nämä arvot ylittävät hankinnat tulee löytyä Hilmasta.
Hankinnan jäädessä alle edellä kuvatun kansallisen kynnysarvon, ei hankinta kuulu uuden hankintalain periaatteiden mukaisesti kilpailutettaviin hankintoihin. Tarkoituksena on, että hankintayksikön omat ohjesäännöt jatkossa muokkaavat sitä menettelyä, mitä rajojen alle jäävissä hankinnoissa noudatetaan.
Ennen uutta lakia ilmoitusvelvollisuus koski lähinnä EU-kynnysarvon ylittäviä hankintoja. Ilmoitusvelvollisuuspakon astuessa nyt voimaan jo kansallisen kynnysarvon ylityksessä on seurauksena ilmoitusten merkittävä lisääntyminen. Jonkin arvion mukaan Hilmaan ilmoitettavia hankintoja tullee vuositasolla kymmeniä tuhansia. Yritykselle tämä merkitsee sitä, että yrityksen tulee kyetä poimimaan ilmoitusten tulvasta juuri oman alansa tarjouskilpailut. Poimintaa ja
seurantaa helpottaa Hilman erilaiset hakuominaisuudet mm. toimialoittain. Lisäksi markkinoilla on tarjolla erilaisia haku- ja muistutuspalveluja, joilta voi erikseen tilata tietoa oman alansa tarjouskilpailuista.
![]() |
Jaakko Uotila
asianajaja, Turku