Yrittäjän perheenjäsenelle oikeus työttömyyskorvaukseen

Yrittäjän perheenjäsenten työttömyysturva paranee lokakuun alusta lähtien.

- Jos yrittäjän perheenjäsen työskentelee perheen yrityksessä, mutta ei omista siitä mitään, hän voi saada työttömyyskorvausta. Se edellyttää irtisanomista tuotannollisista mutta ei taloudellisista syistä, Suomen Yrittäjäin työttömyyskassan kassanjohtaja Maritta Onnela kertoo. Tuotannollinen syy voi olla esimerkiksi jonkin perheenjäsenen aiemmin hoitaman toiminnon, kuten kirjanpidon, ulkoistaminen. Maataloudessa se voi merkitä jonkin tuotantosuunnan lopettamista.

- Edellytyksenä korvauksen saamiselle ovat kuuluminen Yrittäjäin työttömyyskassaan, asuminen samassa taloudessa yrittäjän kanssa, työskentely perheen yrityksessä ja se, että perhe omistaa vähintään puolet yrityksestä, mutta työttömäksi jäävä perheenjäsen ei mitään, Onnela sanoo. Myös yrittäjän muualla asuvat perheenjäsenet voivat saada työttömyyskorvausta, mutta heidän pitää liittyä oman alansa palkansaajakassoihin.

- Se aika, jolloin automaattisesti katsottiin, että yrittäjän perheenjäsenet voivat aina työllistyä perheen yrityksessä eikä heille sen takia myönnetty työttömyyskorvausta, on ohi.

Yrittäjän puoliso ei kuulunut perusturvan piiriin

Eira Lindberg työskenteli miehensä 49-prosenttisesti omistamassa Biltemassa ja maksoi jäsenmaksuja Yksityisalojen työttömyyskassaan. Vuonna 2005 hänet irtisanottiin tuotannollisista syistä. Lindbergit eivät olleet uskoa, kun Kaarinan työvoimatoimistosta tuli päätös, että työttömyyskorvausta ei makseta. Perusteluissa vedottiin siihen, että Eira voi työllistyä yritystoiminnassa.

- Vaimoni ei ole koskaan omistanut yhtään osaketta yrityksestäni, Christer Lindberg sanoo. Kahden vuoden aikana hän on nyt tehnyt asiasta kirjelmiä sosiaali- ja terveysministeriöön, kansanedustajille ja Suomen Yrittäjille sekä kertonut julkisesti sudenkuopasta, jonka olemassaolo on monille yrittäjäperheille tullut ikävänä yllätyksenä. Viime kauden kansanedustaja Marjukka Karttunen (kok) teki asiasta kuultuaan aiheesta eduskuntakyselyn.

- Meille tämä ei ollut taloudellinen katastrofi, mutta jollekin toiselle se voi olla. Miten on mahdollista, että yrittäjäparin on joko otettava avioero tai lopetettava yritys kokonaan, jos se ei pysty työllistämään molempia puolisoita? Ja tämähän koskee myös muita yrittäjän perheenjäseniä, Christer Lindberg sanoo.

Eira Lindbergille hylkäävä päätös on ollut henkisesti raskas.

- Tuli tunne, etten kuulu minnekään, en ole kukaan. Kun liityin Loimaan kassaan, selvitin tarkkaan, missä ja kenen yrityksessä työskentelen. Kuinka silloin ei sanottu, ettei minulla olekaan oikeutta korvauksiin?


Eira Lindberg ei liittynyt aikoinaan yrittäjien työttömyyskassaan, koska ei ollut yrittäjäkään. Nyt Eira ja Christer Lindberg joutuvat vain ihmettelemään, kuinka tässä näin kävi. Lokakuun alusta tällaisia tilanteita ei pitäisi enää syntyä. Nähtäväksi jää, otetaanko Eira byrokratian syleilyyn uutena vai vanhana työttömänä?

pirkko.varjo@y-lehti.fi

Julkaistu 09/2007        
Jappis Oy

Jappis Oy

Mainostoimistoja

Viikon luetuimmat uutiset

Kokouspalvelut

FresCo Ravintolat Oy - Aitiopaikka

Valtion virastotalo, Itsenäisyydenaukio 2, Turku

www.frescoravintolat.fi

A 200-250, KP 2-50, R 300, S, terassi Aurajoelle, Maaherran edustustila 50 hengelle Aurajoki-näköaloin. Kokouspalvelu: videoneuvottelulaitteet 10, 20 ja 200 henkilölle, langaton verkko, äänentoistolaitteet, AV-laitteet, hää- ja juhlapalvelut, catering, näyttelytila aulassa, lounas arkisin klo 10:45-13:30. Tule paikan päälle tutustumaan. Lue verkkosivuiltamme lisää toiminnastamme ja tutustu myös Raumalla sijaitseviin toimipaikkoihimme, www.frescoravintolat.fi.

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021



Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa