Friski-ohjelma nuoren tueksi työelämään
Turun ammattikorkeakoulun sosiaalialan koulutusohjelma ja Turun ammatti-instituutti ovat yhdessä kehittäneet Friski-ohjelman. Sen avulla valmennetaan ja tuetaan nuoria oman elämän hallinnassa ja sosiaalisissa taidoissa.
Opetushallituksen kautta levinnyt tieto on saanut jo 130 yhteisöä tilaamaan materiaalia ammattioppilaitoksiin, peruskouluihin, sosiaalitoimen ja kolmannen sektorin käyttöön. Nuorten ongelmanratkaisu- ja sosiaalisissa taidoissa koetaan siis puutteita. – Maailma on erilainen, monimutkaisempi. Valintojen merkitys kasvaa. On paljon nuoria, joilla ei ole kavereita saati vanhempien tukea. Rahankäyttö on uutta, roolimallit puuttuvat, sosiaaliohjaaja Kati Länsiö Turun ammatti-instituutista selvittää.
Haasteita ratkotaan itse
Lehtori Outi Kivinen Turun ammattikorkeakoulusta toteaa työelämän pelisääntöjen olevan kaikille nuorille uusia. – Vaaditaan aloitteellisuutta ja yhteistyökykyä. Kesätyökokemusta ei tahdo löytyä. Työt ovat pätkätöitä, ja niiden saaminen ja työssä pysyminen vaatii aktiivisuutta. Näitä taitoja ei opi pelkästään luokassa kuuntelemalla.
Ohjelma kehitettiin EU-projektina ja käytännössä ammatti-instituutin opiskelijaryhmissä, joita ammattikorkeakoulun sosionomi-opiskelijat ohjasivat. Nuoret saivat itse vaikuttaa ja ehdottaa käsiteltäviä asioita.
Internetissä toimivaan oppimisympäristöön sisältyy nuoren työkirja ja ohjaajan käsikirja. Henkilökohtaiseen portfolioon dokumentoidaan omaa oppimista. Friskin osa-alueita ovat Koulusta työelämään, Vastuullisen aikuisuuden haasteet sekä Kohti aktiivista kansalaisuutta.
Ohjelmassa voidaan työskennellä niin itsenäisesti kuin ryhmässä. – Tämä on väline käsitellä todella henkilökohtaisia ja arkoja asioita ilman, että nuori kokee tulevansa nuhdelluksi. Hän havahtuu ratkomaan asioita itse, Länsiö painottaa ja kertoo kansioon koottavan paperimateriaalin toimivan itsenäisen elämän työkalupakkina, johon on helppo palata tarpeen vaatiessa.
Kivinen pohtii ajatusta liiallisesta paapomisesta ja kädestä pitäen saattamisesta. Jokaiselle kotoa pois muuttaminen ja itsenäistyminen on iso asia. – Vanhemmat käyvät varmasti läpi samoja asioita. Jos joku epävarma ja hapuileva pääsee tuettuna itse elämän syrjästä kiinni, se on aina hienoa, hän toteaa.
Kivinen ja Länsiö kannustavat palkkaamaan rohkeasti nuoria. Kun käytännön säännöistä on päästy selvyyteen, heiltä löytyy yllättäviä ja palkitsevia taitoja ja osaamista.
![]() |
Lehtori Outi Kivisen (vas.) ja sosiaaliohjaaja Kati Länsiön kokemukset Friski-ohjelmasta ovat rohkaisevia. Nuorten ohjauksen malli arvioitiin yli 90 kilpailijan joukosta käyttäjälähtöisimmäksi myös EU-tasolla. |
a-ss.