Yritykset myyvät aikaa
Tuottavuuden jatkuva parantaminen, TJP, on uusi toimintamalli esimiehille. Mallinnettu toimintamenetelmä tukee tuottavuuden kehittämistä itsenäisesti. Kerran konsultin tukemana läpiviety prosessi osataan toteuttaa yrityksessä uudestaan.
KT Selin Oy:n toimitusjohtaja, tuottavuuskonsultti Keijo Selinin mukaan tarve uudistumiseen toistuu. TJP- malli on ajankohtainen. – Ensimmäistä kertaa työmarkkinoilta poistuu väkeä enemmän kuin saadaan rekrytoitua. Maailmanmarkkinat kiristyvät. Selviytyäkseen yritysten on parannettava tuottavuutta, Selin tiivistää.
Työkaluja prosessiin
Suomalaisen työelämän kehittämisohjelman, Tykesin hankkeena kehitetty TJP-malli lähtee ratkomaan yrityksen elinvoimaisuuden taitekohtia analysoimalla nykytilanteen. Sitä kautta saadaan esiin vaikuttavimmat kehityskohteet. – Yritykset ovat usein oman historiansa vankeja. Ulkopuolinen näkee tarkemmin, mitä yritykselle oikeasti kuuluu, Selin toteaa.
Tuotannon kehittämisen ja henkilöstövalmennuksen käyttöön tarjotaan johtamis-, tuottavuus- ja parantamismenettelyitä. Eri työkaluja on kaikkiaan 22, joukossa vanhoja tuttuja mutta myös uusia oivalluksia. Selin ei näe eroa siinä, tehdäänkö tuoleja vai hoidetaanko potilaita. – Aina on parantamisen varaa!
Selinin tekninen ja tuottavuuden kehittämiskoulutus sekä 30 vuotta työelämässä menetelmäkehityksessä ja tuotantovalmennuksessa takaavat painoarvon kehotukselle panostaa tuottavuuteen. Käytäntö on harjaannuttanut näkemään tuotantotilojen pullonkaulat nopeasti, ja jalostanut opetettavat menetelmät havainnollisiksi ja konstailemattomiksi.
Yhdessä puutteita poistamaan
Yhdessä tekeminen, luottamus ja vastavuoroisuus ovat mallin kulmakiviä. – Yritys tekee, konsultti tukee, Selin painottaa. Yrityksen koolla ei ole suurta merkitystä, TJP:n periaatteet ovat sovellettavissa yksinyrittäjällekin. Toimintamalli on suunnattu esimiehille, mutta työporukoissa on koettu yllätyksiä, kun koulutuksessa keskitytään kuuntelemaan niitä, joilla on eriäviä mielipiteitä. – Nykytilasta löytyy huomauttamista, ja työntekijä kokee tulevansa kuulluksi. Hän pääsee itse vaikuttamaan. Tämän oivalluksen seuraaminen on ollut hienoa, Selin hymyilee.
Maaliskuussa julkaistua toimintamallia on jo sovellettu erilaisissa yrityksissä. Kokemukset kertovat esimerkiksi läpäisyajan puolittumisesta, toimitusvarmuuden parantumisesta sekä tuotannon merkittävästä tehostumisesta. Selin patistaa tarkastelemaan aikaa, sillä sitähän yritykset myyvät. – Pontti on aika ja sen oikea käyttö. Mihin esimerkiksi 200 työntekijän aika oikeasti kuluu? Onko riesana puutteita? Onko materiaalit, työkalut ja työpaikka kunnossa? Miksi vahditaan haukkana työaikaa, kun huomio pitää kiinnittää tuotannon läpäisyaikaan? Tähän esimies joukkoineen voi vaikuttaa, Selin innostuu.
![]() |
Konsultti Keijo Selin on yksi tuottavuusasiantuntijoista, jotka ovat kehitelleet ohjelman yritysten tuottavuuden ja kilpailukyvyn nostamiseksi. |
a-ss.