Saaristolaislimpun suosio teki maatilamatkailuyrittäjästä päätoimisen leipurin

Leipominen vei mukanaan

Mahilan tilan saaristolaislimppu on monille herkkusuille tuttua jo vuosien takaa. Rymättyläläisen emäntä Kaisa Hedenströmin kehittämä resepti siirtyi sittemmin hänen miniälleen Mia Hedenströmille, joka jatkoi tilan leipomisperinnettä. Vuosi sitten Mia siirsi leipomonsa uusiin tiloihin Merimaskuun. Muutto merkitsi myös tuotannon kasvamista.

- Aikaisemmin meillä oli matkailutoimintaa ja pieni tilapuoti. Sitten tämä leipominen jotenkin alkoi viedä, kysyntä kasvoi ja tuli tarve saada isommat tilat. Ensin suunnittelimme leipomon rakentamista tilan yhteyteen, mutta onneksi löysin nykyisen paikan, Mia kertoo. Hän pitää kodin ja työn erillisyyttä hyvänä niiden monien vuosien jälkeen, jolloin asiakkaat saattoivat tupsahtaa milloin tahansa keskelle perheen arkea.

Saaristolaislimppua myydään noin kolmessakymmenessä vähittäismyyntipaikassa. Nykyään limppuja syntyy yhdessä päivässä saman verran kuin ennen kahdessa. Mistään pikaleivästä ei ole kysymys, sillä limpun teko vie imellytyksineen kolme päivää. Sitten se säilyykin hyvänä kuukauden verran, vaikka mitään lisä- tai säilöntäaineita ei käytetä.

Tavoitteena hallittu kasvu

Mia Hedenströmin toiminimi Saariston Leipä on mukana Turun yliopiston täydennyskoulutuskeskuksen Lounafoodin pienyrittäjille järjestämässä hankkeessa, joka tähtää muun muassa logistiikan ja tilausjärjestelmien kehittämiseen. Lähitulevaisuudessa Mialle tulee ajankohtaiseksi myös työntekijän palkkaaminen.

- Tulen tarvitsemaan ainakin osa-aikaisen työntekijän, kunhan tuotanto saadaan niihin mittoihin kuin on kaavailtu. Sitä ennen pitää hankkia muutamia uusia koneita, parhaillaan etsin käytettyä pakkauskonetta ja kaulaajaa.

Kesä ja joulunalus ovat leipomon kiireisintä aikaa, silloin Mia pysyy taikinatiinujensa äärellä tiiviisti aamusta iltaan. Hiljaisempina aikoina hän kiertää marketeissa maistattamassa saaristolaislimppua tai myymässä sitä muun muassa silakka- ja vanhan ajan joulumarkkinoilla. Oman aikansa vie myös maatila sekä perheen 11- ja 7-vuotiaat lapset.

- Haluan pitää elämäni sillä tavalla järjestyksessä, että lapsillekin on aikaa. Nyt sitä tosin tuntuu välillä olevan liian vähän, samoin maatilan töille, joihin mielelläni osallistuisin. Missään tapauksessa en halua kasvattaa yritystä niin suureksi, että se hallitsisi ihan kaikkea, Mia sanoo.


Saaristolaislimpun tekeminen kestää kolme päivää, mutta sitten se säilyykin pitkään hyvänä. Taikinajuuri ja resepti ovat alkuaan Mia Hedenströmin anopilta.

pirkko.varjo@y-lehti.fi

Julkaistu 09/2007        
Jappis Oy

Jappis Oy

Mainostoimistoja

Viikon luetuimmat uutiset

Kokouspalvelut

Naantalin Kylpylä

Matkailijantie 2, Naantali

www.naantalispa.fi

Kokoukset, juhlat, näyttelyt, tyhy-päivät, majoitus- ja ravintolapalvelut, sauna- ja allasparatiisi, oheisohjelmat.

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021



Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa