Vilpillinen markkinointi vilkastuu kesäisin
Arveluttavien helppoheikkien kohteena ovat usein yrittäjät, ja omana ryhmänään varsinkin uudet, juuri y-tunnuksen saaneet yrittäjät. Harhauttavia tapoja ovat esimerkiksi yrityksen yhteystietojen kyseleminen, jota perustellaan päivittämisellä, ”vanhojen” sopimuksien ”uudistaminen”, epäselvät tarjoukset ja tilausvahvistukset, ja laskulta näyttävät tilisiirtolomakkeet. Lähettävän yrityksen nimi saattaa viitata hyvämaineiseen yritykseen tai tunnettuun brändiin muutaman kirjaimen erolla.
Turun Yrittäjien toimistopäällikkö Anne Aholaisella on mapillinen aineistoa. Hän pitää toimintamallia tarkkaan harkittuna. – Puhelinmyynti on iso ongelma. Aina ne aloittavat tarkistamalla tietoja. Kun yrittäjä soittaa reklamoidakseen, vedotaan nauhoitettuun puheluun. Laskujen summista on jopa lähdetty neuvottelemaan.
Pilipalipäivitystä
Vakka-Suomen Putkityön toimitusjohtaja Raimo Oja teki heti puhelimessa selväksi, ettei osta tarjottua yritysrekisteripalvelua. Posti toi tilausvahvistuksen, ja sen perään liki 500 euron laskun.
- Uudessa keskustelussa myyjä väitti, ettei nauhoitteen perusteella ilmaista, ettenkö osallistuisi. Hän ehdotti myös alhaisempaa loppusummaa. Perintätoimisto aloitti laskun perimisen. Olen reklamoinut yritykseen, ja ilmoittanut tilanteesta perintätoimistolle, joka karhusi laskua.
Oja ihmettelee, että myyjä vielä vetoaa verovähennysoikeuteen, vaikka mainostaa palvelua ilmaisena.
Talouspäällikkö Anne Rivasto Greencos Ky:stä huomauttaa epäasiallisten palvelumyyjien iskevän erityisesti kesällä kesätyöntekijöiden ja sijaisten sesonkina. – Oli kuulemma viimeinen mahdollisuus päivittää rekisterissä jo entuudestaan olevat tiedot hakukonepalveluun. Pian tulikin postia viitteenä kesätyöntekijämme nimi. Tutkimme kyseisen palvelun verkkosivuja, joilta ei löytynyt mitään tietojamme.
Greencos ei suostunut tilausvahvistukseen eikä maksanut laskua. Rivasto mainitsee puhelimen soivan yllättävän usein, ja myyjän vetoavan tietopäivitykseen. He myös väittävät palvelua tilatun maksullisena aikaisemminkin.
Reklamoi aina
Varatuomari Anja Tuomola Suomen Yrittäjistä sanoo, että väitetty nauhoite kannattaa pyytää kuulla. Ellei sitä löydykään, voi vetää tiettyjä johtopäätöksiä.
Joskus yrittäjä ei muista ostaneensa palvelun vuosia sitten. – Jos menet johonkin luetteloon, se on aina kestotilaus ellei muuta sovita. Maksu vahvistaa sopimuksen. Tilaus on irtisanottava sopimusehtojen mukaisesti, Tuomola selvittää.
Aiheeton lasku on petos. Hankalin tilanne syntyy, jos asiakas on varma, ettei ole tilannut mitään, eikä reagoi aiheettomaan tilausvahvistukseen. Sopimusoikeudellisesti tätä ei tarvitsisi tehdä.
Käytännössä on reklamoitava aina ja mielellään viikon sisällä. Paras tapa on lähettää faksi tai kirje, josta ottaa kopion itselle. Harhautuslaskuja kannattaa arkistoida itselle muistutukseksi, ja koota yhteen myös reklamaatiot.
Aholainen muistuttaa, että muun muassa Muskrat-palvelusta saa ajantasaista tietoa ja vinkkejä valelaskuttajista ja kyseenalaisista markkinoijista. Liittyminen postituslistalle on maksutonta.
![]() |
Talouspäällikkö Anne Rivaston puhelin pirahtaa tämän tästä toimeliaan palvelumyyjän tyrkyttäessä olemattomia palveluita. |
anna-silja.suutarinen@y-lehti.fi