Pikkujoulukausi lähestyy
Pikkujoulu on vilkasta aikaa monella alalla. Parhaimmat esiintyjät, tilat ja ravintolat varataan jopa vuotta etukäteen. Mitä aikaisemmin juhlia alkaa suunnitella, sitä helpompi on saada mieleisensä puitteet yrityksen pikkujoulun vietolle.
Pikkujoulujen esiintyjä kannattaa varata jo puoli vuotta etukäteen
- Pikkujouluajan myydyintä ohjelmaa ovat drag-show’t. Myös stand-up-komiikka ja muut pienet ohjelmat ovat suosittuja. Valitettavan vähän yritykset haluavat juhliinsa kevyen musiikin artisteja. Tosin uskomme kysynnän kasvavan, kun väki yrityksissä nuorenee, kertoo ohjelmamyyjä Kyösti Mäkimattila Auraviihteestä.
Mäkimattilan mukaan pikkujouluja ruvetaan järjestämään liian myöhään.
- Usein järjestelyjä aletaan hoitaa vasta syksyllä. Esiintyjät olisi kuitenkin hyvä varata noin puoli vuotta aikaisemmin, jos haluaa saada mieleisensä esiintyjän, Mäkimattila muistuttaa.
Auraviihteen asiakkaista löytyy pikkujoulun aikaan myös muille yrityksille juhlia järjestäviä yrityksiä, jotka ostavat Auraviihteeltä ohjelmaa asiakkaansa juhliin.
Tähtien ilta kerää varoja MS-liitolle
Myös järjestöt ovat huomanneet pikkujoulun bisnesmahdollisuudet. Suomen MS-liiton omistama MS-Avain Ky on jo noin kymmenen vuoden ajan järjestänyt pikkujoulun aikaan Tähtien ilta -konsertin. Tänä vuonna Tampere talossa järjestettävä konsertti on yksi yhtiön monista tavoista kerätä varoja MS-liitolle.
- Pikkujoulu on otollisinta aikaa konsertin järjestämiselle. Yksityisten ihmisten lisäksi lippuja myydään suoramyyntinä yrityksille, jotka tuovat konserttiin henkilökuntaansa ja asiakkaitaan. Myydyistä lipuista yleensä noin puolet on ollut yritysten ostamia, kertoo varainhankintapäällikkö Leena Reunanen. Konsertin kävijämäärä on aikaisempina vuosina ollut noin 1500 henkilöä.
Taikurin keikkakalenteri täyttyy pikkujoulun aikaan yritystilaisuuksista
Taikuri Aaro Sorva on taikonut jo kymmenen vuotta, joista viimeiset kolme toiminimellä. Sorva opiskelee parhaillaan tradenomiksi, eikä sulje pois ”oikeisiin töihin” menemisen mahdollisuutta valmistuttuaan.
Sorvan asiakkaista suurin osa on yksityisiä, mutta pikkujoulun aikaan yritystilaisuudet valtaavat keikkakalenterin. Pikkujouluna keikkoja voi olla viisikin päivässä.
- Pikkujouluissa yleisö on yleensä juhlatuulella ja tunnelma on rennompi. On sitä mukavampi esiintyä, mitä rennompi tilaisuus on, Sorva kertoo. Sorva harmittelee kuitenkin, etteivät monet ole tietoisia tällaisen hauskan ja mieleenpainuvan esityksen mahdollisuudesta.
- Teen esityksen aina yleisön ja tilaisuuden mukaan. Minulla on valmis pohja, jonka voi esittää missä vain ja johon voi tilan ja ajan puitteissa aina lisätä näyttävämpiä ohjelmanumeroita, Sorva selittää. Sorvan repertuaariin kuuluu kaikki pienestä lähitaikuudesta suuriin näyttämöilluusioihin asti.
Konsertit ovat Turkuhallin vetonaula
Turkuhallin pikkujouluruuhkat keskittyvät yleisötapahtumiin.
- Monet yritykset pitävät meillä ensin oman tilaisuuden, jonka jälkeen siirtyvät kuuntelemaan konserttia tai katsomaan peliä, myyntipäällikkö Anu Kurkilahti Turkuhallista kertoo.
Varsinkin yleisötapahtumien aikana Turkuhallin aitiot ja kokoustilat ovat pikkujouluna varattuja. Yrityksiä on pienistä 10 hengen seurueista keskisuuriin yrityksiin.
Erityisen suosittuja ovat konsertit.
- Meillä on tulossa esimerkiksi Heavy Xmas –revyy sekä MeStarat Joulushow ja tietysti Itsenäisyyspäivän aaton Suurtanssiaiset, Kurkilahti luettelee.
Koulu valmistaa pikkujouluksi jouluoluen
Panimoravintola Koulu valmistautuu pikkujoulukauteen jouluoluella.
- Meiltä olisi tarkoitus tulla pikkujouluksi tumma neilikalla maustettu lager, ravintolapäällikkö Mika Lattu kertoo.
Koulussa voi järjestää tilaisuuksia kaiken kokoisille ryhmille aina 150 hengen tilaisuuksiin asti.
- Jos vielä haluaa meille pikkujouluksi, nyt kannattaa toimia. Varsinkin kabinetit ja juhlasali ovat pikkujoulun aikaan kovin varattuja, Lattu selittää.
Pikkujouluista on tullut siistimpiä ja monet järjestävät juhlansa ilman pikkujouluteemaa.
- Nykyään pikkujouluissa ei enää tarjota yrityksen puolesta niin paljon juomaa kuin ennen. Alkoholi ei ole enää pääasia. Myös à la carte ruoka on nykyään suositumpaa kuin perinteinen jouluruoka, Lattu kertoo.
Täydet pikkujouluviikonloput työllistävät ravintolan omien työntekijöiden lisäksi myös ekstratyöntekijöitä.
- Välillä meinaavat ekstratkin loppua kesken, kun joka puolella tarvitaan lisätyövoimaa samaan aikaan, kertoo Lattu
![]() |
Taikuri Aaro Sorva saa pöydän lentämään ulkonakin. |
![]() |
Koulun panimossa valmistuu jouluolut. Ravintolapäällikkö Mika Lattu. |
emmi.harju@vhoy.fi