Yrittämistä ja kärsivällisyyttä luonnon armoilla
Venebisneksissä vaikuttanut Matti Viherkoski on kalamies. Harrastus pulppuaa puheissa, ruokapöydässä ja kodin sisustuksessa ajankäytöstä puhumattakaan.
Tammikuussa pilkitään. Keväisin jäiden lähdön aikaan ongitaan siikaa. – Luonto herää. Siianonginta on mukavinta, semmoista puoliaktiivista toimintaa. Hyvänä päivänä voi tulla kymmeniä siikoja. Taimenta uistellaan samoihin aikoihin.
Sydänkesän kalastusta Viherkoski kuvailee satunnaiseksi heittelyksi jigauksen lisäksi. Heinä- elokuulla on hiljaista. Syksyllä ahvenet ja kuhat parveutuvat syvänteiden reunoihin, ja niitä narrataan pohjaa pitkin pomputeltavalla jigillä. Kotirannassa on aina pari, kolme verkkoa odottamassa kuhaa, siikaa ja ahventa, joita nostetaan lokakuulta jäiden tuloon saakka.
Herkkuja ruokapöytään
Miehen saa vavan jatkeeksi kalastamisen haasteellisuus, ja tarve hakea vastapainoa työlle. Viherkoski kalastaa yksin tilanteen mukaan. Kavereiden kanssa puuha on suunnitelmallisempaa. Silloin kilpaillaan poikamaisesti, kuka saa isoimman. – Illat ja aamut ovat parasta aikaa. Kuulaat syyspäivät hienoja, luonto upeaa. Mutta vesistöt ovat entistä likaisempia, verkot täynnä levää ja esimerkiksi kampela liki tyystin hävinnyt.
Kotitarvekalastaja ottaa sen, minkä tarvitsee. Keväisin ja syksyisin kalaa syödään aterialla jopa neljä kertaa viikossa. – Graavikalaa on kaapissa aina. Siika on hieno kala, jota annan mielelläni lahjaksi. Kuhagraavi on herkkua, ja savukalakimara katoaa nopsasti. Jossain kohti alkaa taas lihakin maistua, Viherkoski kertoo.
Saalistusvietti tyydyttyy paitsi metsästäessä myös kalastaessa. Se on suloisten onnenhetkien ja karvaiden pettymysten vaihtelua. – Ennätyskalaahan sitä jahtaa. Jossain ne isotkin on, mies katselee merelle. Kala-apajia etsitään myös ulkomailta.
Suurin meritaimen oli 8 025 grammaa, vuoden 2001 lohi 13 450 grammaa, ja kuha heinäkuulta 3 900 grammaa. Iso tai pieni, kalamies perkaa saaliinsa itse. Ruokareseptejä on saatuja ja omia kehittelemiä koko joukko. Isä huijasi tyttären syömään kalaa itse keksityillä kuhanuggeteilla.
– Kalan verestäminen ja katkeamaton kylmäketju ovat ehdottomat. Ei kaupoista ja ravintoloista tahdo tuoretta saada. –a-ss.
![]() |
Airisto antoi kerralla 13 kuhaa Matti Viherkoskelle viime kesäkuussa. |
![]() |
2,6- kiloinen rautu nousi Kilpisjärveltä viime heinäkuussa. |