Mitäs tänään syötäisiin?
Tuttu pulma monessa perheessä, varsinkin viikonlopun lähestyessä: mitä ruokaa laitetaan? Perjantaina rynnätään kauppaan työpäivän päättyessä tuhansien muiden kanssa samaan aikaan ja yritetään samalla keksiä jotain uutta, helppoa ja nopeaa ruokaa. Jos ei ole niin järjestelmällinen, että olisi edellisenä iltana miettinyt asiaa, etsinyt reseptit ja kirjoittanut ostoslistat, päätyy helposti siihen samaan mihin lukuisia kertoja aikaisemminkin.
Yli kymmenen tuhatta turkulaista (tai muuta viisasta) kuuluu kuitenkin niihin onnellisiin, joiden ikioma perjantairesepti tulee suoraan työpaikan sähköpostiin. Sieltä sen voi helposti tulostaa ja ottaa töistä lähdettäessä kauppaan mukaan. Helppoa kuin mikä! Eikä maksa edes mitään. Reseptin mukana tulee myös ajankohtaista pakinaa erilaisista – tosin usein ruokaan liittyvistä - aiheista. Monille tämä puoli kuuluu olevan jopa tärkeämpi kuin varsinainen resepti.
Mies tämän palvelun takana on Petri Hollmén, Herrankukkaron ja Höyrylaiva s/s Ukkopekan varatoimitusjohtaja. Koulutukseltaan ekonomi, mutta töittensä puolesta ikänsä ruoan kanssa puuhaillut mies. – Tämä on rakas harrastus, joka kylläkin liittyy työhön vahvasti. Olin aikaisemmin ravintolapäällikkönä ja nykyisinkin suunnittelen keittiöpäällikön kanssa ruokalistamme yleislinjoja: tyyliä, makuja ja hintaa.
Hollmén on ollut Ukkopekan hommissa kohta kymmenen vuotta, opiskeluaikanakin kesätyöt venyivät jo puolivuotisiksi työrupeamiksi. Ei siis ihme, että firman markkinointi ei tunnu työltä vaan sitä jatketaan ns. omalla ajallakin. Vaikkakaan hän ei koe Perjantaikokin rooliaan varsinaiseksi työksi.
- Tykkään kaikenlaisista uusista laitteista ja vempaimista ja kun meille kolme vuotta sitten hommattiin uusi sähköpostijärjestelmä, tuli mieleen kokeilla lähettää sillä asiakkaillemme Herrankukkaron reseptejä, joita aina emänniltä kyseltiin. Lähetin tiedustelun asiakaskunnalle, olisiko kiinnostusta tällaiselle palvelulle, ja heti alkuun löytyi tuhat innostunutta.
- En itse ajatellut asiaa sen pitemmälle, kuin että tulipahan mieleen ja tuli tehtyä. Omaan toimintatapaani kuuluu, että jos saan idean, laitan sen maailmalle. Ei tässä mitään bisnesplania ollut, Petri Hollmén nauraa. - Perinteinen markkinointi vaan on usein niin tylsää ja tämä tuntui sopivan Herrankukkaron imagoon.
Aluksi sähköpostin mukana lähti pelkkä viikottainen resepti, mutta kolmen kerran jälkeen Hollmén kyllästyi siihen ja alkoi kirjoitella mukaan myös kuulumisia. – Siitä tuli sellainen blogityyppinen meili, jossa aloin ottaa kantaa asioihin, joita koin tärkeiksi – esimerkiksi lähiruokaan ja saaristoon. Se tuntuu kiinnostavan ihmisiä. Kun näkee heitä vaikkapa messuilla, monet tulevat sanomaan, etteivät he ole tehneet yhtään ruokaa perjantaireseptin mukaan, mutta jutut ovat mukavia. Toiset taas ottavat ideaa ja käyttävät reseptiä kauppalistana.
Muusa kotikeittiössä
Perjantaikokin ruokaohjeet syntyvät kotona. Ruoanlaitto on Petri Hollménin ja hänen tutkijavaimonsa yhteinen harrastus. – Resepti syntyy oikeesti tiimityönä: meillä on omat vahvuutemme. Vaimo aika usein on se, joka keksii uuden idean, ja mulla on enemmän se tekeminen hallussa. Voi sanoa, että hän on minun muusani, Hollmén hymyilee. Myös vanhempi, parivuotias tytär puuhaa jo innolla mukana.
Ruokaa ei laiteta vain reseptin kehittelyn vuoksi vaan se on oikeasti Hollménien arkiruokaa, joka yleensä valmistuu torstai-iltana yhdeksän maissa ja kuvataan nopeasti ennen ruokailua. Joskus kun pariskunnalla on viikonloppuvieraita, voidaan kerralla tehdä ja kuvata useampiakin ruokia.
Perjantaikokin reseptien teemoja ovat saaristo ja Italia sekä niiden yhdistelmät. Saaristo ja kalaruoat tulevat luontevasti Herrankukkaron ja Ukkopekan kautta, mutta Italia on vaihto-oppilasvuosien perua. – Saattaa siellä olla myös itämaisia mausteita. Pyrin aina siihen, että reseptissä on joku kärki: jokin pieni innovatiivisuuden palanen, Petri Hollmén pohtii.
Myös Perjantaikokin idea kehittyy koko ajan eteenpäin. – Nyt juuri on tullut sellainen uudistus, että perjantaireseptit saivat oman nettisivuston, blogin, jonne on koottu kaikki tähän mennessä julkaistut kirjeet. Sieltä voi myös hakea hakusanoilla reseptejä, ja sinne tulee myös juomasuositukset. Edelleenkin perjantairesepti lähtee sähköpostitilaajille, mutta nyt ohjeet löytää myös nettisivulta, Hollmén kertoo selvästi innoissaan. Ja luonnollisesti Perjantaikokilta on tulossa myös keittokirja…..
![]() |
Perjantaikokki Petri Hollménilla on sormensa pelissä myös Höyrylaiva Ukkopekan tarjoomuksissa. |
![]() |
Petri Hollmén on kehitellyt mm. uudenlaisia saaristolaisruokia. |
anneli.perkio@y-lehti.fi