Pk-yritykset hyötyvät eniten valtion teknologiaohjelmista
Tänä syksynä päättynyt, Tekesin nelivuotinen meriteollisuuden tukemiseen käynnistetty Merike-ohjelma tuotti sangen positiivisia kokemuksia, sanoo ohjelmapäällikkönä hankkeessa ollut Teppo Virta. – Sellaista johtopäätöstä voisi vetää, että Suomen kannalta tärkeillä aloilla tarvitaan tulevaisuudessakin vastaavia raameja. Tämä korostuu erityisesti pk-yritysten kohdalla – isot kyllä pärjäävät muutenkin. Pk-yritykset pääsevät tällaisten teknologiaohjelmien puitteissa hyvin kansainvälisesti menestyvien yritysten kylkeen.
Teknologiateollisuus ry:n asiantuntijana jatkava Virta kertoo, että Merike-ohjelmasta hyötyi Varsinais-Suomen alueella parisenkymmentä pk-yritystä. – Tärkein piirre mielestäni oli, että nämä yritykset olivat kovin monenlaisia ja että ohjelmalla tuettiin kunkin yrityksen omista lähtökohdista tulleita hankkeita, esimerkiksi kehittämällä verkostomaisen liiketoiminnan toimintatapoja ja vaikkapa sähköistä tiedonsiirtoa päämiesten kanssa. Tuloksena on mm. nopeutuneita toimitusaikoja, parempaa laatua ja vältettyjä virheitä.
Teppo Virta uskoo, että isot yritykset saivat parhaimman hyödyn ohjelman puitteissa tehdyn korkeakouluyhteistyön myötä. – Sen lisäksi tietenkin nykyisessä korkeasuhdanteessa isoille yrityksille on suuri etu, että niillä on Suomessa sellaisia kumppaneita pk-sektorilla, jotka ovat omalla alallaan maailman huippuja.
Osana Merike-teknologiohjelmaa valmisteltiin meriteollisuudelle myös strategista tutkimusagendaa tuleville vuosille. – Tarkoitus on, että koko toimiala – niin isot kuin pienet yritykset sekä tutkimuslaitokset – yhdessä, itse, määrittelevät sen tahtotilan, missä meriteollisuuden tutkimusta ja kehittämistä viedään eteenpäin. Metsäteollisuudessa on jo tehty näin, Virta muistuttaa.
Teknologiateollisuus kokonaisuudessaan on kasvanut Varsinais-Suomessa jo neljä vuotta. Teppo Virta näkee korkeasuhdanteessa myös vaaroja. – Ajankohtainen kysymys on, miten turvataan kilpailukyky ja kannattavuus ja estetään kustannusten nousu. Samoin työmarkkinapuolella on isoja haasteita. Hallittu ulkomaisen työvoiman käyttö on ainoa mahdollisuus. Viimeaikainen kasvu ei olisi ollut mahdollista ilman ulkomaista työvoimaa, jota on Varsinais-Suomessa tällä hetkellä 3-4000 henkeä.
- Ei näistä töistä selvitä ilman heitä. Toinen vaihtoehto on, ettei tehdä kauppaa ja oteta niitä töitä tänne, Virta huomauttaa. –ap.
![]() |
Teppo Virta on tyytyväinen Merike-ohjelman tuloksiin ja toivoo, että kokemuksia voitaisiin hyödyntää laajemminkin teknologiateollisuudessa. |