Maatalon pojat ryhtyivät tekemään maatalouskoneita
Maatalouskoneita valmistava loimaalainen Dometal Oy viettää tänä vuonna 10-vuotisjuhlavuottaan. Kolmen veljeksen omistama yritys lähti nousuun maatilan liitännäiselinkeinosta. Isä ja pojat tekivät alihankintatöitä paikalliselle metalliteollisuudelle. – Oli meillä jotain omiakin tuotteita jo silloin, sanoo yrityksen toimitusjohtaja Pasi Mäkelä, veljeksistä vanhin.
- Teimme aluksi alihankintana myös kultivaattoreita Suomen Yrittäjien Maatalous Oy:lle. Se oli kanava, jolle lähdimme kehittämään omia tuotteita. Liiketoiminnan kasvu oli niin nopeaa, että vuonna 2005 jälleenmyyjä muuttui K-maatalous – jotta olisimme pystyneet kasvamaan Suomen markkinoilla, Mäkelä selventää.
- Vaikka K-maatalous tuokin myös ulkomaisia maatalouskoneita, Suomessa kotimaisuudella on aina joku arvo, jos on samantasoiset tuotteet kyseessä. Meidän tuotteet eivät ole niitä halvimpia, mutta ne ovat laadukkaita. Olemme myös aloitelleet vientiä. Ruotsiin menee 10 prosenttia tuotannosta ja se markkina on kasvamaan päin. Baltiaan ollaan vasta aloiteltu vientiä.
Viiden miljoonan liikevaihdosta puolet tulee traktorien perävaunuista, joita viime vuonna valmistettiin noin 250 kappaletta. – Ne eroavat muista vastaavista siinä, että ne ovat enemmän ammattikäyttöön ja urakointiin tarkoitettuja. Niissä on paljon omaa tuotekehitystä. Mm. alarunkorakenne: me toimme ensimmäisenä Suomen markkinoille putkipalkkirungot, joka on erittäin vääntöluja rakenne. Samoin olemme olleet edelläkävijöitä kolmiakselivaunujen ja hydraulisten puomijousitusten valmistajina. Muut ovat sitten peesanneet, toteaa Mäkelä.
Mäkelät ovat hakeneet uusia ajatuksia eurooppalaisista alan näyttelyistä, mutta maanmuokkauskalustoon vaikuttaa kuitenkin eniten Suomen olosuhteet, jotka eroavat huomattavastikin eurooppalaisista oloista.
– Olemme vahvistaneet asemaamme sillä, että meidän lautasmuokkaimet ja joustopiikkiäkeet ovat nimenomaan paikallisiin olosuhteisiin kehitettyjä. Asiantuntemus on perua oman maatilan töistä ja siihen liittyneestä konepajatouhusta.
Tällä hetkellä Dometal Oy käyttää itse alihankkijoita, joista moni on paikallisia maatalousyrittäjiä. – Se on meille voimavara, sillä kilpailu ammattitaitoisesta työvoimasta on kovaa. Vaikka omat kilpailijamme ovatkin Satakunnassa ja Pohjanmaalla, tällä alueella on paljon muuta metalliteollisuutta. Paikallista yhteistyötä olemme tehneet mm. alan koulutusprojekteissa, joista ollaan saatu työntekijöitäkin. Työvoima-asioissa ollaan yritetty puhaltaa yhteen hiileen, että saataisiin uutta porukkaa alalle, Pasi Mäkelä vakuuttaa. –ap.
![]() |
Dometalin levyjyrä on kehitetty Suomen olosuhteisiin. |