Sitoutunut työporukka on projektityön edellytys
Prosessitekniikan asennustöihin erikoistuneen Istec Oy:n osoitteena on Westlogin toimistohotelli Raisionkaari 50:ssä, mutta toimistossa tätä porukka ei näe. Yrityksen kaikki 14 työntekijää ovat urakoimassa viidellä eri työmaalla Suomessa: juuri tällä hetkellä ketään ei ole ulkomailla, vaikka joka kolmas urakka onkin muualla kuin Suomessa – Englannissa, Hollannissa, Venäjällä tai vaikkapa Turkissa.
Vuodesta 2004 toiminut Istec on omassa kokoluokassaan ainoa yritys, joka pystyy toteuttamaan koko prosessin - putkistot, laiteasennukset, instrumentoinnin ja sähköistyksen ja vielä valmiiseen käyttökuntoon testattuna. – Asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä, kun ovat voineet ostaa työt yhdellä sopimuksella, kun tavallisesti joutuisi tekemään 3-4 eri sopimusta, kertoo toimitusjohtaja Jari Lähteenmäki. Yritys on erikoistunut erityisesti prosessiteollisuuteen.
Työn luonteeseen kuuluu, että projekteilla on usein kiire, johon asennusporukka ei itse pysty vaikuttamaan. – Me vain joustetaan ja järjestetään omat resurssit vastaamaan kuormitukseen. Kun kyseessä voi olla vaikka puolen vuoden projekti, niin monesti loppuvaiheessa työmaalla ovat sitten kaikki työntekijämme. Jonkinlaiseksi kunnia-asiaksi meille on muodostunut, ettei meillä ole koskaan ollut yhtään työtä myöhässä, Lähteenmäki kehuu.
Projektityö vaatii työntekijöiltä vahvaa sitoutumista. – Täytyy olla oikeantyyppinen ihminen. Ulkomaisilla työmailla sillä on erityisen suuri merkitys, kun olosuhteet voivat olla aika karut ja ollaan pitkän aikaa pois kotoa. Voi olla iso riski kaikille, jos joku ei sovellu porukkaan. Sen vuoksi rekrytointi hoituu meillä niin, että työntekijät hoitavat sen itse, minä ainoastaan siunaan päätökset, Jari Lähteenmäki paljastaa.
- Meillä onkin ollut aika pysyvä porukka, jolloin me pystytään sitoutumaan pitkäaikaisiinkin projekteihin. Ja voimme olla mukana jo siinä vaiheessa, kun asiakas myy omaa projektiaan.
Vaikka Istecin väki onkin suhteellisen nuorta vielä, Jari Lähteenmäki kantaa huolta tulevaisuuden työntekijöiden saatavuudesta - ja motivaatiosta ennen kaikkea. – Jos minä saisin päättää, niin lyhentäisin ammattikoulua puoleentoista vuoteen ja nostaisin koulutuksen intensiivisyyttä ja laatua. Nyt monet nuoret vain turhautuvat ammattikoulussa ja oppivat siellä vain tietynlaiseen vetelään tyyliin. Työmailla on nykyisin niin hektistä, ettei siellä ehdi ketään opettamaan.
- Ammattiopetusta pitäisi terävöittää ja panostaa erikoistaitoihin sekä arkielämään tutustumiseen. Olisi myös hyvä, jos vanhoja mestareita saataisiin jollakin tavalla kytkettyä mukaan ammattikoulutukseen, ennen kuin he katoavat eläkkeelle, kaavailee Lähteenmäki. –ap.
![]() |
Istecin asennusporukkaa Lapuan Kiviristin voimalaitoksella. Työt ovat jo siinä vaiheessa, että testaukset voivat alkaa. |