Muurlassa valmistuu tänä vuonna noin 1,6 miljoonaa kuormalavaa

Puista kuormalavaa tarvitaan aina

Suomen suurimmalla kuormalavavalmistajalla A. Jalander Oy:llä on 3 automaattilinjaa Muurlassa ja yksi Oulussa. Muurlassa yritys työllistää reilut 40 henkilöä. Linjalta putkahtaa ulos kaikkia standardilavatyyppejä sekä yli sataa erilaista asiakasversiota. Rivikuluttaja törmää tuotteisiin lähinnä kaljaostoksilla tai tilatessaan tavaraa vaikkapa rakennukselle.

Yritys siirtyi laivanselvityksestä kuormalavatuotantoon 80-luvun puolivälissä ollessaan Kemiran omistuksessa. Johto osti liiketoiminnan vuonna 2001, ja 2005 irtaantui Kemirasta kokonaan. – Nyt meitä yrittäjiä on rivissä kolme ja omistajia kuusi, Lehtimäki mainitsee.

Puu on ekologinen materiaali

Asiakkaita ovat keskusliikkeet ja pakkaavat teollisuusyritykset, esimerkiksi kemian-, rakennusaine- ja elintarviketeollisuus. Yrityksillä on vientiä, ja vaikka A. Jalanderin asiakkaat ovat Suomessa, lavat päätyvät usein ulkomaille ollen tavallaan kertakäyttötuote.

- 20 suurinta asiakasta muodostaa 80 prosenttia liikevaihdosta. Käytännössä reviiriämme on maan eteläinen osa parinsadan kilometrin säteellä, Lehtimäki kertoo.

Näillä näkymin materiaalikäsittelyssä ei ole tapahtumassa sellaisia muutoksia, etteikö kuormalavoja tarvittaisi. Lehtimäki huomauttaa puisen kuormalavan olevan ekologinen, ja sellaiselle on aina tarvetta. Muut materiaalit säilyvät marginaalisina.

Sahatavaraa toimittaa yli 20 sahaa kotimaassa, ja osa tulee Virosta ja Latviasta tytäryhtiöiltä. Tehdas imaisee 45 tuhatta kuutiota eli noin 800 rekkakuormallista raaka-ainetta vuodessa. Matalan jalostusasteen tuotteessa raaka-aineen hinta vaikuttaa merkittävästi liikevaihtoon.

Asiakkaiden tilanne peilautuu tilauskantaan

Liiketoiminnan perusta on sahatavaran saatavuus. – Lisäksi se, miten suomalaisella savupiipputeollisuudella menee, heijastuu suoraan markkinoihin. Perusteollisuutta on siirtynyt jo ulkomaille. Venäjän puutullit vaikuttavat raaka-aineen hintaan tukin hinnan nousun myötä. Asiakkailla on paljon vientiä Venäjälle. On mahdollista, että he siirtävät toimintoja sinne, johtaja pohtii.

Miettimistä riittää myös siinä, kuinka kauan nousuharjaa voi jatkua. Asiakkaiden volyymit ovat nyt hyvät, sitä myöten tilauskanta. Toimitusvarmuus ja tasalaatuinen tuote ovat Lehtimäen perusteluja menestykselle. Pitkäjänteisyys ja luotettavuus takaavat pitkät asiakassuhteet.

- Koko ajan on katsottava ennakkoluulottomasti eteenpäin, ei auta nostaa jalkoja pöydälle itseään kehuen. Toimintaa on kehitettävä, oltava ajan hermolla, pian 12 vuotta mukana ollut Lehtimäki painottaa.

Työvoiman saanti on ajoittain ollut kortilla. Työhön kouluttaminen tapahtuu paikan päällä. – Tavoitteena on nostaa automaation tasoa ja keventää raskasta työtä entisestään. Olen itsekin välillä linjalla, ja lautaa nakataan tonnikaupalla kasettiin.

Kuntakohtainen yrittäjäpalkinto nostaa hymyn huulille. – Täällä metelöimättä puurretaan, niin onhan se mukavaa kun joku muukin huomaa. –a-ss.


Toimitusjohtaja Heikki Lehtimäki tarkastelee linjalla muotonsa saavaa kuormalavaa.



Tänä vuonna valmistuu noin 1,6 miljoonaa kuormalavaa. Lehtimäki silmäilee varastotilannetta.


Julkaistu 10/2007        
Rockfun Promotions & Agency Oy

Rockfun Promotions & Agency Oy

Juontajapalvelut, Konsultointipalveluja, Mainosspiikkaus, Mediatoimistoja, Ohjelmatoimistoja, Promootiopalvelut, Viestintätoimistoja, Äänimainontaa

Viikon luetuimmat uutiset

Kokouspalvelut

FresCo Ravintolat Oy - Aitiopaikka

Valtion virastotalo, Itsenäisyydenaukio 2, Turku

www.frescoravintolat.fi

A 200-250, KP 2-50, R 300, S, terassi Aurajoelle, Maaherran edustustila 50 hengelle Aurajoki-näköaloin. Kokouspalvelu: videoneuvottelulaitteet 10, 20 ja 200 henkilölle, langaton verkko, äänentoistolaitteet, AV-laitteet, hää- ja juhlapalvelut, catering, näyttelytila aulassa, lounas arkisin klo 10:45-13:30. Tule paikan päälle tutustumaan. Lue verkkosivuiltamme lisää toiminnastamme ja tutustu myös Raumalla sijaitseviin toimipaikkoihimme, www.frescoravintolat.fi.

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021



Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa