Selkeä ympäristövisio hellittää rahoittajien kukkaronnyörejä
Energia, talous ja ympäristö muodostavat kolmion, jonka kärkiä toimijat tutkivat, tarkkailevat ja hiovat. Salon Next Energy- seminaarissa viime kuun lopulla yritettiin kurkata tulevaisuuteen, ja käytiin läpi innovaatioita, rahoitusmahdollisuuksia sekä ajankohtaisia tutkimustuloksia.
Johtava asiantuntija Jouni Punnonen Elinkeinoelämän keskusliitosta tarkensi kolmion kulmien olevan maailman suurin haaste. EK:n jäsenyritykset käyttävät kaksi kolmasosaa Suomen energiasta. Kuinka varmistaa energian saanti kohtuulliseen hintaan ja ilmastonmuutosta hilliten?
EU:n tavoitteet ovat kasvihuonepäästöjen leikkaaminen ja uusiutuvan energian osuuden kasvattaminen. – EU:n tavoitteita jäsenvaltioille jyvitettäessä ne jaetaan tasaisesti kaikille, vaikka joku maa olisi jo hoitanut hommansa hyvin, Punnonen huomauttaa.
Tavoitteet ovat suorassa yhteydessä yritysten toimintaedellytyksiin. Teollinen toiminta pyritään säilyttämään ja työpaikat turvaamaan. – Suomen rajalliset puuvarat ovat uhka metsäteollisuudelle. Biomassan saatavuus kilpailukykyiseen hintaan metsä-, elintarvike- ja kemianteollisuudessa on pohdinnan alla.
Energiatehokas idea rahaksi
Punnonen toteaa maan monipuolisen energiarakenteen ydinvoimaa myöten olevan aika hyvä lähtökohta. – Tulevaisuuden vahvuus on löydettävä energiateknologiasta ja innovaatioista. Näille on jatkossa kysyntää.
Pääjohtaja Markku Mattila Suomen Akatemiasta kertoi maan energiatutkimuksen arvioinnin tuottaneen kritiikkiä tutkimuksen tasosta. – Euroopan teknologiainstituutti aloittaa toimintansa parin vuoden päästä, ja sen ajatuksena on saada tietoa elinkeinoelämän käyttöön.
Kansallinen ja kansainvälinen Kestävä Energia- tutkimusohjelma käynnistetään ensi vuonna. – Nyt on tutkijoilla näytön paikka. Rahoitusta on saatavilla, Mattila tiivistää.
Toimialajohtaja Teija Lahti-Nuuttila Tekesistä huomauttaa, että energia- ja ympäristövaikutukset otetaan huomioon kaikissa rahoituspäätöksissä ja teknologiaohjelmien suuntaamisessa. – Kannustamme energiaklusterin yrittäjiä uudistumaan ja lisäämään tuottavuutta. Energiatehokkuus edistää laitevalmistajien ja palveluyritysten kansainvälistymistä.
Liiketoimintajohtaja Heikki Sundquist Sitrasta mainitsee pääomasijoittajien liikkeiden olevan hyvä ennakointityökalu. Ympäristöteknologia kasvaa voimakkaasti USA:ssa mutta on Euroopassa vaatimatonta.
Sitran tutkimus-, tuotekehitys ja kasvukohteita ajatellen energiatehokkuudessa olisi Sundquistin mukaan pk-yrityksillä paljon mahdollisuuksia. Hankaluus piilee alkuvaiheen yritysten rahoittamisessa, kun referenssejä ei vielä ole. Markkinavetoisuus edellyttää panostusta kekseliäittein ratkaisujen investointeihin. –a-ss.
![]() |
Johtava asiantuntija Jouni Punnonen Elinkeinoelämän keskusliitosta pohti tauolla, takaisiko hybridiautoon siirtyminen tuoreita omenoita jatkossakin. |