Perinteet velvoittavat nuortakin leipuria
Maaseudun rauha veti alastarolaisen Tero Salmen pääkaupunkiseudulta takaisin kotikylään viitisen vuotta sitten. Maanmittausta opiskellut Salmi tuli ensin alan töihin, mutta vaihtoi sitten nopeasti perheyrityksen leipiin – suorastaan kirjaimellisesti. – Vanhemmilla oli ollut 15 vuotta leipomo, ja he alkoivat kysellä, jatkaisinko siinä. Vähän aikaa vaimon kanssa mietittiin ja sitten innostuttiin, Salmi muistelee.
- Aika kokematon leipurihan minä olin, mutta onneksi oli hyvät työntekijät. Ja vanhemmatkin vielä apuna, hän myöntää. Vuonna 2004 hän alkoi rakentaa aivan kotitalon lähelle uutta tilavampaa leipomoa, johon hankittiin myös uudet, käytettynä ostetut koneet Vaasasta. - Uudet koneet ja uunit vaativat tilaa, mutta helpottivat työtä. Monta käsityövaihetta jäi pois.
Ylhäisten Kotileivän tuotteet ovat perinteisesti leivottua vanhanajan ruisleipää: juurella hapatettu, ei lisäaineita jauhoissa. – Se on oman pellon viljaa ja se leivotaan ilman hiivaa satavuotiaaseen taikinajuureen, mikä tuo leivälle aivan oman maun, Tero Salmi kuvailee. Ruisleipää tehdään ohuempana revittynä versiona sekä perinteisenä reikäleipänä. – Viime aikoina olemme pikkasen herätelty henkiin myös vanhempien aikoinaan leipomaa hiivaleipäkakkoakin.
Salmen oli hyvä aloittaa uutena yrittäjänä, sillä asiakkaat olivat valmiina. Ylhäisten Kotileipää myydään Loimaan seudulla sekä Turussa mm. omassa myyntipisteessä kauppahallissa. Toistaiseksi Tero Salmi on ihan tyytyväinen liikevaihtoonsa, eikä ole edes ajatellut laajentaa markkinoita.
- Lapset ovat nyt niin pieniä, että haluan antaa perheelle aikaa. Ja onhan tässä talonrakennuskin vielä kesken. Myöhemmin sitten voi katsoa tilanteen uusiksi, sanoo itsensä ja vaimonsa lisäksi neljä työntekijää työllistävä leipuri.
Varsinais-Suomen Yrittäjiin Salmi liittyi mm. toiveenaan tavata enemmän kollegoitaan. – En ole oikein ehtinyt käydä oikeastaan vielä missään tapaamisissa. Mutta saadaanhan nyt uuni lämpeämään muutaman sentin halvemmalla, hän toteaa. –ap.
![]() |
Kolmelta yöllä alkava työpäivä päättyy aamuyhdeksän maissa, mutta päivälläkin Tero Salmi käy sekoittamassa taikinoita seuraavaa leivontaa varten. |