Korkeasti koulutetut pienissä yrityksissä
Edelleen vain työvoimapula vaivaa. Tätä todistavat sekä viimeisin pk-barometri että Varsinais-Suomen Yrittäjien keväällä tehty kysely. Suomi on tunnettu korkeasti koulutetuista työntekijöistään ja osaamista riittää, mutta miksi tarve korkeakoulutuksen saaneisiin työntekijöihin on niinkin matala? Yritykset ilmaisevat tarvitsevansa ennen kaikkea toisen asteen koulutuksen saaneita työntekijöitä ja tarjoavat harjoittelupaikkoja ammatillisessa nuorten koulutuksessa tai ammatillisessa aikuiskoulutuksessa oleville henkilöille.
On luonnollista, että ”tekijä”-yrittäjä ei aina huomaa, mitä tietoa ja taitoa juuri pieneen yritykseen voitaisiin tuoda toisenlaisen ajattelun kautta. Ehkä projektina tehty markkinatutkimus tai markkinointisuunnitelma voisi tuoda uutta vauhtia myyntiin. Korkeatasoinen tekninen innovaatio tai toimintojen uudelleenjärjestely voisi nostaa yrityksen tuottavuuden aivan toisiin lukemiin. Ja osaava talousihminen valvoisi yrityksen tuloskuntoa ja tekisi suunnitelmia tulevaisuuteen. Kaikki täydentämään yrittäjän omaa osaamista.
Usein aika vaan ei riitä aktivoitumaan sen paremmin yrityksen kehittämisen kuin rekrytointisuunnitelmienkaan toteuttamiseen. Aktiivisuutta vaaditaan siis myös työnhakijoilta. Työnhakijan oma-aloitteellisuus onkin Varsinais-Suomen Yrittäjien kyselyn mukaan tärkein keino uusien työntekijöiden löytämiseksi. Työnhakijan kannattaa aktiivisesti esittäytyä ja esittää ideoitaan.
Yritysten ja oppilaitosten yhteistyötä toivotaan eri tasoilla. Oppisopimuksen laajentaminen korkeasti koulutettujen kohdalle on saanut mainintansa jopa hallitusohjelmaan saakka. Sillä rintamalla uudet menettelytavat saavat varmasti yritykset, työntekijät ja oppilaitokset löytämään yhteistyöhönsä uudenlaisia ratkaisuja. Ja ihmisethän ovat samanlaisia tai erilaisia koulutusasteesta riippumatta.
Entä sitten yrittäjyys? Pienet yritykset syntyvät yrittäjän oman osaamisen ympärille. Vaikka yrityksiä syntyykin ennätystahtia, niin Suomessa halu ryhtyä yrittäjäksi on matala muihin maihin verrattuna. Tämä halu korkeasti koulutettujen kohdalla on vieläkin matalampi ja päätös syntyy joskus vain pakon edessä, mutta pakkotilanteen sattuessa yrittäjyys saattaakin tulla innostavaksi tavoitetilaksi. Olen sitä omin silmin hiukan sivusta seurannut, eivätkä havainnot ole ollenkaan huonoja.
Riitta Hämäläinen
Yhteyspäällikkö