Maahanmuuttopoliittinen ohjelma etsii keinoja maahanmuuttajien osaamisen hyödyntämiseksi

Kohti monikulttuurista Varsinais-Suomea

Vaikka maahanmuuttajaväestö on lisääntynyt viimeisen kahden vuosikymmenen aikana Varsinais-Suomessa ja käsittää nyt yli 15 000 henkeä, on heillä tähän asti ollut suuria vaikeuksia työllistyä. Silti esimerkiksi sosiaali- ja terveystyössä, metalliteollisuudessa ja rakennustoiminnassa vallitsee työvoimapula. Tilannetta korjaamaan on valmisteltu Varsinais-Suomen maahanmuuttopoliittinen ohjelma, joka vuoden valmistelutyön jälkeen julkistettiin 8.10.

Vuoteen 2015 asti ulottuvan ohjelman on laadittu laajana verkostoyhteistyönä, jota Varsinais-Suomen TE-keskus on koordinoinut. TE-keskukseen perustetaan myös maahanmuuttoasioiden toimikunta seuraamaan ohjelman toteutumista.

Kaiken kaikkiaan ohjelman tekemiseen osallistui noin 300 maahanmuuttajaa, työnantajaa, oppilaitoksien edustajaa ja maahanmuuttajapalveluiden järjestäjää. Tämän monipuolisen joukon kautta ohjelmaan on saatu 27 konkreettista toimenpide-ehdotusta työperusteisen maahanmuuton kehittämiseksi ja mikä tärkeintä: jo maassa olevan osaamisen hyödyntämiseksi.

Kotouttamispalveluita on katsottu parhaaksi kehittää yhteistyössä maahanmuuttajayhdistysten kanssa. Ehdottoman tärkeänä kotouttamiskeinona suomen kielen koulutus on taattava kaikille maahanmuuttajaryhmille.

Kuukauden harjoittelulla pysyvä työpaikka

Thaimaalainen Thian Deangna viihtyy lounaskahvilan töissä

Paattisilla toimiva lounaskahvila ja pitopalvelu Aterix Ky palkkasi ensimmäisen työntekijänsä vuosi sitten. Thaimaasta kuusi vuotta sitten Suomeen muuttanut Thian Deangna sai ensimmäisen pysyvän työnsä Suomessa vain kuukauden harjoittelujakson jälkeen.

Aterixin omistajaa Anne Naukkarista ei haitannut se, ettei Thianilla ollut alan koulutusta. – Olen ollut itsekin yrittäjänä tässä vasta pari vuotta, joten olemme molemmat yhtä vihreitä, hän nauraa. - Tosin olisi Thianillekin voinut olla mielekästä, jos hän olisi voinut käydä vaikka vain kuukaudenkin kurssin tälle alalle: thaimaalainen ruoka kun tehdään niin eri lailla, Naukkarinen arvelee.

Mitään ennakkoluuloja hänellä ei kuitenkaan ollut maahanmuuttajataustaisen työntekijän palkkaamiseen, kun TE-keskuksen konsultti sitä ehdotti. – Thian oli silloin jo hakemassa työpaikkaa ja työvoimatoimiston kautta asiat menivät sujuvasti.

Thian on ollut Suomessa tähän asti kotiäitinä, mutta opiskellut kylläkin ahkerasti suomenkieltä työvoimatoimiston järjestämillä kursseilla. Kielitaito hänellä onkin niin hyvä, että hän voi osallistua lounasruokalan kaikkiin töihin ja pystyy tekemään oman osuutensa myös kassalla.

Aterixin liikevaihdosta suuren osan muodostaa eläkeläisten ateriapalvelu. Annokset syntyvät aamulla yhtä aikaa kun lounastarjoilu valmistuu. Sen lisäksi Aterix toimii myös pitopalveluna ja onpa kahvilan yhteydessä myös asiamiesposti sekä pieni kukkakauppa ja lahjatavaraliikekin.

Thian Deangnalle Aterix on ollut mieluinen työpaikka, vaikka haave kokkikoulusta työpaikan myötä jäikin, toistaiseksi ainakin. – Haluaisin joskus perustaa thaimaalaisen ravintolan. En tarvitsisi siihen edes mitään yrittäjäkoulutusta, sillä mieheni voisi hoitaa paperityöt, hän suunnittelee. –ap.


Soppaa syntyy, vaikka kauhaa heiluttaisi kaksi erimaalaista kokkia, todistavat Anne Naukkarinen ja Thian Deangna.


Julkaistu 11/2007        
Jappis Oy

Jappis Oy

Mainostoimistoja

Viikon luetuimmat uutiset

Kokouspalvelut

Ruissalon Kylpylä

Ruissalon puistotie 640, Turku

www.ruissalospa.fi

Kokoukset, juhlat, tyhy-päivät, majoitus- ja ravintolapalvelut, sauna- ja allasosasto, oheisohjelmat.

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021



Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa