Vuosi yrittäjänä opettaa realismia
Yrittämisen harhakuvat ovat saaneet kyytiä. Se ei ollutkaan ihannekuvien mukaista. Silti NY-Vuosi yrittäjänä-ohjelmassa opiskelevat nuoret puskivat ideaansa eteenpäin Kauppakeskus Myllyssä Raisiossa lauantaisena messupäivänä.
Lukuvuoden ajaksi oikealla rahalla perustettavan yrityksen liikeidean pähkäilevät nuoret itse, ja toteuttavat idean mukaista yritystoimintaa. Messutyyppiset tempaukset ovat osa tekemällä oppimista.
- NY tuo ohjelman kouluihin, ja opettajat vievät sen opiskelijoiden kanssa käytäntöön. Opettajat myös arvioivat kurssin, ja silloin pääasia ei ole viivan alle jäävä tulos vaan oppimiskokemus. Nuoroilla on varsin lennokkaita ideoita, ja ohjelmassa he oppivat viemään ne toteutettavissa olevalle tasolle käytäntöön, Nuori Yrittäjyys- yhdistyksen Varsinais-Suomen alueen toiminnanjohtaja Tiina Valtanen selvittää.
Kouluja on tällä hetkellä mukana 12, yrityksiä 52 ja opiskelijoita 147.
Näkyvyyttä ei saavuta helposti
Turun Ammatti-instituutissa datanomiksi opiskelevat Joonas Nissinen ja Joni Rautiainen myyvät mikrotukipalveluita. Rautiainen on suunnitellut yrittäjyyttä jo aiemmin, ja tunnustaa nyt, ettei se olekaan niin helppoa.
- Näkyvyyden saaminen on vaikeaa. Sitä haetaan näiltä messuiltakin. Ensin on tehty töitä tuttaville, ja sitä kautta on saatu lisää asiakkaita, nuoret kertovat. Myyntiargumenteikseen se mainitsevat innokkuuden työntekoon ja kohtuullisen hinnan.
- Yrittäminen ohjelman jälkeenkin kiinnostaa. Eikun niskasta kiinni ja hommiin, Rautiainen toteaa.
Vuorovaikutteinen opiskelu tuo pureskelemista myös valvovien opettajien päiviin. Lehtori Seija Kestilä Raision lukiosta mainitsee opettajan, oppilaanohjaajan ja opiskelijoiden tapaavan yritysmerkeissä kerran viikossa.
- Yrittäminen on imaissut oppilaat siihen malliin, että saamme muistutella muista lukio-opinnoista! Ohjelma on oppimisen paikka myös itselleni. Arviointi on oppilaitoskohtaista, mutta me annamme suoritusmerkinnän yhdestä tai kahdesta kurssista, Kestilä kertoo.
Myllyn tapahtuma on harjoitusta kansallisiin messuihin tammikuussa. Myllyssä mukana olivat muun muassa Turun Ammattikorkeakoulu, Turun Ammatti-instituutti sekä Raision ja Luostarinvuoren lukiot sekä Pargas Svenska Gymnasium. Tarjolle asetettiin muun muassa juhlapalvelua, T-paidan painantaa, rintanappeja, printtilaukkuja ja musiikkibisnestä.
JAS-Arts myy koruja. Laatu ja käsityö ei riitä maksavan asiakkaan houkuttelemiseksi. – Sitä myy niin moni. Sen markkinointi asiakkaalle on vaikeaa. Ensimmäisten messujen jälkeen huomasimme, että niihin on valmistauduttava huolella, Jussi Kalliokorpi, Alisa Mäntynen ja Saku Loukonen kertovat. –a-ss.
![]() |
Joonas Nissisen ja Joni Rautiaisen yritys myy mikrotukipalveluita. Näkyvyyttä pojat hakivat messuilta ostoskeskuksessa. |
![]() |
Jussi Kalliokorpi, Saku Loukonen ja Alisa Mäntynen myyvät koruja. Toiminnanjohtaja Tiina Valtanen miltei intoutui ostamaan yhden. |