Pitokokki Mikko Aholan asiakkaina on myös yrityksiä

Turun kuntakohtaisella yrittäjäpalkinnolla palkittu pitokokki Mikko Ahola aloitti uransa ravintolakoulun jälkeen pitoemäntä Sylvi Pietilän opissa. Kun Ahola vuonna 1980 perusti juhlapalveluyritys Pitokokki Mikko Aholan, ensimmäiset työt tulivat juuri Pietilän kautta.

- Tapasin silloin leipomossa työskennelleen vaimoni Päivin Kotiliedessä olleen jutun kautta. Sittemmin hän tuli myös yritykseen töihin, Mikko Ahola muistelee.

Aholat pyörittävät perheyritystä edelleen kahdestaan. Suuremmissa juhlissa käytetään välillä apuna tarjoilijoita.

- Palkinto tuli meille oikein mukavana yllätyksenä. On hienoa huomata, että pitkää uraa yrittäjänä arvostetaan, vaikka kyseessä ei olekaan suuri kasvuyritys. Työpaikan saaminen ei ole tänä päivänä helppoa ja meistä on hienoa, että pystymme työllistämään itsemme lisäksi tarjoiluhenkilökuntaakin, Päivi Ahola miettii.

- Olemme halunneet pitää yrityksen pienenä ja meidän itsemme näköisenä, koska haluamme olla itse mukana tekemässä jokaisessa työvaiheessa. Isommassa yrityksessä se ei olisi mahdollista, Mikko kertoo.

Nykyään Pitokokilla riittää töitä viikon jokaiselle päivälle. Aikaisemmin työt keskittyivät lähinnä viikonlopuille.

- Viimeiset pari vuotta töitä on riittänyt oikein hyvin. Joskus täytyy kieltäytyäkin. Lakkiaispäivä saatetaan varata jo rippijuhlissa. Toisaalta täytekakun saa helposti jopa seuraavaksi päiväksi, Mikko kertoo.

Yksityisten lisäksi Aholoilla on asiakkaina myös yrityksiä.

- Noin puolet asiakkaistamme on yrityksiä ja yhteisöjä. Teemme paljon esimerkiksi kokoustarjoiluita ja nyt joulukuussa riittää kiirettä yritysten joululounaiden kanssa, Päivi kertoo.

Aholan pariskunnan pitkän uran aikana suomalaisten juhliminen on muuttunut paljon. Niin ruuat kuin juhlien luonnekin ovat muuttuneet vuosien aikana.

- Juhlista on tullut pitkäkestoisempia ja viinikulttuuri on kasvanut. Usein myös juhlia järjestetään jonkin tietyn teeman ympärille, Päivi kertoo.

- Juhlissa tarjotaan nykyään useammin lämmintä ruokaa. Erikoisruokavaliot ovat myös yleistyneet. Nykyään pitää ottaa huomioon kasvis, gluteeniton ja laktoositon, kun aikaisemmin erikoisruokavaliot olivat hyvin harvinaisia, Mikko jatkaa.

Alalla on tärkeää seurata trendejä ja etsiä koko ajan uusia ideoita.

- Monet asiakkaat palaavat kerta kerran jälkeen. Silloin on tärkeää, että pystyy aina ehdottamaan jotain uutta, ettei ala toistaa itseään, Mikko selittää.

- Siksi pyrimme kokeilemaan koko ajan uusia juttuja ja tapaamaan muita alan ihmisiä. Luovuus ja itsensä toteuttaminen kuuluvat ehdottomasti tämän työn hyviin puoliin, Päivi jatkaa.


Päivi ja Mikko Ahola tekevät kaiken itse alusta loppuun.

emmi.harju@vhoy.fi

Julkaistu 11/2007        
Jappis Oy

Jappis Oy

Mainostoimistoja

Viikon luetuimmat uutiset

Kokouspalvelut

Linnateatteri

Humalistonkatu 7, Turku

www.linnateatteri.fi

Muutautumiskykyinen komeljanttari. Linnateatteri on vuodesta 2003 toiminut turkulainen komediaan, musiikkiin ja maistuvaan ruokaan keskittyvä teatteri, jossa ei turhia jäpitetä.

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021



Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa