Muotikuu on lisännyt omaa tuotantoaan
- Vuonna 1992 aloin suunnitella ja tehdä vaatteita ja 1996 avasin ensimmäisen liikkeeni, kertoo yrittäjä ja muotisuunnittelija Jaana Varkki-Terho Muotikuun alkuvaiheista. Nyt Muotikuulla on liikkeitä jo useampi ympäri Suomea ja oma vaatetehdas Turussa.
- Oma mallistomme on lähinnä arki- ja käyttövaatteita, kuten neuleita ja jakkuja. Myös liikkeissä oli aluksi enemmän arkivaatteita. Asiakkaiden toiveesta valikoima lähti menemään sitten juhlavampaan suuntaan, Varkki-Terho muistelee.
Vaatteista suuri osa tulee Ranskasta eri suunnittelijoilta ja eri mallistoista.
- Ostan sellaisia vaatteita, jotka herättävät minussa ihastusta. Meillä ei ole mitään tiettyjä vakiosuunnittelijoilta eikä -merkkejä, joilta ostamme aina, vaan ne vaihtelevat sesongin ja mallistojen mukaan, Varkki-Terho kertoo.
Viime keväänä avatun, kymmenen henkeä työllistävän ompelimon myötä Muotikuun oma tuotanto on lisääntynyt ja mukaan on tullut myös juhlapuoli.
- Pystymme nyt entistä paremmin tekemään valmisvaatteiden lisäksi vaatteita mittatilaustyönä erikokoisille naisille, Varkki-Terho selittää.
Merkittävä osa Muotikuun mittatilaustuotannosta on juhlapukuja.
- Teemme paljon mittapukuja omilla kaavoillamme. Koska monella ompelijallamme on ateljeetausta, meillä on valmiudet vaatettaa esimerkiksi kokonaisia hääseurueita. Olemme tehneet paljon pukuja myös akateemisiin juhliin ja linnanjuhliin, kertoo Varkki-Terho.
Varkki-Terholle on tärkeää, että Muotikuun oman malliston vaatteet on tehty Suomessa.
- Muotikuu työllistää nykyään 24 henkilöä ja on ensiarvoisen tärkeää pitää työpaikat Suomessa. Jos työnantajilla olisi suuremmat mahdollisuudet neuvotella työehdoista suoraan työntekijän kanssa, työpaikkoja voitaisiin varmasti luoda lisää, Varkki-Terho pohtii. -eh.
![]() |
Yrittäjä ja muotisuunnittelija Jaana Varkki-Terholle vaatteiden kotimaisuus on tärkeää. |