Kirkollisveroa kantavat luterilainen ja ortodoksinen kirkko
Luterilaisen kirkon seurakuntien talous pohjautuu verotuloihin. Niiden osuus kaikista tuloista on noin 80 prosenttia. Verotulot koostuvat kirkollisverosta ja osuudesta yhteisöveron tuottoon. Verotusoikeus on myös ortodoksisella kirkolla.
Kirkkoon kuuluu suomalaisista 82,4 prosenttia, eli reilut 4,3 miljoonaa henkilöä. Vuonna 2006 kirkkoon liittyi 10 116 henkilöä, ja kirkosta erosi 34 952 henkilöä.
Ev.lut. kirkon verotulot vuonna 2006 olivat 763 miljoonaa euroa. Yritysten maksamasta yhteisöverosta se sai 109 miljoonaa euroa. Vastapainona kirkko huolehtii yleisestä hautaustoimesta ja kulttuurihistoriallisten rakennusten hoidosta ja ylläpidosta.
Muut uskonnolliset yhteisöt rahoittavat toimintansa lähinnä jäsentensä ja kannattajiensa vapaaehtoisin lahjoituksin. Turun juutalaisen seurakunnan puheenjohtaja Ruth Hasan kertoo srk:lla olevan 120 jäsentä. Seurakuntamaksua kerätään prosentti verotettavista tuloista.
- Palkattua henkilökuntaa on ainoastaan puolipäivätoiminen kanslisti. Muuten hoidamme vapaaehtoistyönä kaiken, myös jumalanpalvelukset, Hasan selvittää.
Helluntaiseurakunnan Kaarinan Kotikirkon pastori Asko Korhonen kertoo, ettei heillä tällä hetkellä ole muuta rahoitusta kuin vapaaehtoiset lahjoitukset. Jäseniä Kotikirkkoon kuuluu parikymmentä, mutta aktiivisia kävijöitä on enemmän.
- Lahjoittajissa on niin yksityisiä kuin yhteisöjä, Korhonen lisää.