Ikä ei välttämättä ole uskottavuuskysymys
ATK-alalla luotetaan nuorten osaamiseen
Tammikuusta 2006 yrittäjänä toiminut Samu Palomäki kertoo nuoren iän olevan pelkästään hyödyksi ATK-alalla.
- Tällä alalla luotetaan nuorten taitoihin ja osaamiseen, nuori yrittäjä kertoo.
Palomäen yritys, Turun ATK-Tukipalvelu, tekee ATK-asennuksia yrityksille ja korjaa yksityisten koneita.
- Teen töitä yleensä projektiluontoisesti. Hoidan koko paketin, kartoituksen, laitteistojen hankinnat sekä asennuksen asiakkaan tarpeiden mukaan, Palomäki selittää.
Seuraavaksi kotonaan työskentelevällä Palomäellä on suunnitelmissa myymälän avaaminen Turkuun.
- Myymälä kauppakeskuksessa tai jonkin suuremman kaupan yhteydessä toisi varmasti lisää asiakkaita. Silloin asiakkaat löytäisivät yrityksen helpommin ja voisivat tulla myös minun luokseni. Se mahdollistaisi myös myyntipuolen lisäämisen, hän selittää.
- Aion myös satsata enemmän markkinointiin. Tähän mennessä asiakkaat ovat löytyneet lähinnä viidakkorummun kautta, Palomäki jatkaa.
Palomäen ura sai alkunsa tietokoneharrastuksesta. Koulutukseltaan Palomäki on datanomi ja mikrotukihenkilö.
- Yrityksen perustaminen ei ole varsinaisesti ollut minulla haaveissa. Ennen yrittäjäksi ryhtymistä työskentelin Gigantissa ATK-laitteiden myyjänä ja sain ajatuksen oman yrityksen perustamisesta, hän kertoo.
Yrityksen perustaminen ja yrittäjäksi ryhtyminen on Palomäeltä sujunut tähän asti ilman suurempia yllätyksiä ja ongelmia.
- Kaikkeen olen aika hyvin osannut varautua ja apua on löytynyt aina kun sitä on tarvinnut, hän sanoo.
- Ensimmäinen vuosi meni ehkä hiukan alle tavoitteiden, mutta tämä vuosi on jo sujunut paljon paremmin. Kestää tietysti joitakin vuosia ennen kuin yrityksen toiminta asettuu, Palomäki jatkaa.
Toistaiseksi Palomäki on hoitanut kaiken kirjapitoa myöten itse, mutta harkitsee nyt laskutuksen ja kirjanpidon ulkoistamista.
- Silloin minulle jäisi itselleni enemmän aikaa keskittyä olennaiseen eli yrityksen pyörittämiseen, hän selittää.
Tulevaisuudessa Palomäki ajattelisi yrityksellä olevan myymälöitä Turussa ja ehkä muutama muilla paikkakunnillakin.
- Tärkeintä kuitenkin on, että yrityksellä menee hyvin ja sillä on vakiintunut asiakaskunta, Palomäki sanoo.
Design-alalla uskottavuutta saadaan tekemällä nimeä tunnetuksi
Vajaat kaksi vuotta yrittäjänä toiminut Mari Virtanen aloitti yrittämisen opiskelujen ohella.
- Vaikka opiskeluni olivat vielä kesken, koin Vitidesignin perustamisen järkevänä jo tuolloin. Vaatesuunnittelijaksi valmistuin Yrkeshögskolan Sydvästin muotoilun koulutusohjelmasta, hän kertoo. Ruotsinkielisen koulutuksen Virtanen on kokenut hyödylliseksi. Materiaalihankinnat muista pohjoismaista sujuvat helposti ja ruotsinkieliset asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä palveluun.
Virtasen yritys, muotoilutoimisto Vitidesign, suunnittelee ja tuottaa erilaisia vaatetus- ja tekstiilialan projekteja. Tällä hetkellä valmistuu Vitidesignin oma ekologinen naistenvaatemallisto.
- Oman laadukkaan malliston lisäksi teen freelancerina yrityksille ja yhdistyksille erilaisia projekteja. Ensimmäinen oli CCI-kuoron esiintymisasujen suunnittelu ja viimeisin Agricola 2007 -juhlavuoden tuotteet, Virtanen kertoo.
- Opinnäytetyönäni suunnittelin ja kaavoitin Turun Maailmankauppa ry:lle Guatemalassa valmistettavan reilun kaupan vaatemalliston. Se tullee kauppoihin ensi kesäksi, hän lisää.
Virtasen mielestä yrityksen perustaminen ei ollut vaikeaa. Sen sijaan epävarmuuteen tottuminen ja sen hyväksyminen, ettei kaikkeen voi varautua, oli aluksi hankalampaa.
- Yrittämisen alkuvaiheissa pitää jaksaa uskoa itseensä ja osaamiseensa ja lähteä innokkaasti mukaan uusiin haasteisiin, jolloin kokemus karttuu. Täytyy myös oppia sanomaan ei tarjouksille, jotka eivät kuulu omaan osaamisalueeseen, nuori yrittäjä sanoo.
Perustamisvaiheessa Virtanen kävi TuAKK:n yrittäjävalmennuksessa.
- Kurssilla sai hyvän yleiskäsityksen yrittäjyydestä. Erikoistumisen vuoksi on kuitenkin hyvä hankkia erityisesti oman alan kokemusta. Siihen paras keino on yleensä työharjoittelu jossakin alan yrityksessä, Virtanen pohtii.
Muotoilualalla kaikilla uusilla nimillä on yleensä samat uskottavuusongelmat ikään katsomatta.
- Design-alalla uskottavuus ei liity suoraan ikään, vaan siihen, mitä on tehnyt ja kuinka paljon, Virtanen selittää.
Tulevaisuudessa Virtanen näkee Vitidesignin Design House -tyyppisenä täysin ekologisena vientiyrityksenä, joka työllistää pari suunnittelijaa ja työharjoittelijaa, sekä ostaa palveluita freelancerina toimivilta muilta yrityksiltä.
- Aion jatkaa oman ekologisen malliston tekemistä ja mahdollisesti laajentaa sitä miesten- ja lastenvaatteisiin. Tulevaisuudessa ekologisuus on pikemminkin normi kuin poikkeus, Virtanen miettii.
![]() |
- Design-alalla uskottavuus ei liity suoraan ikään, vaan siihen, mitä on tehnyt ja kuinka paljon, sanoo Vitidesignin Mari Virtanen. |
![]() |
Samu Palomäki ei ole kokenut nuoren iän tuottavan uskottavuusongelmia. |
emmi.harju@y-lehti.fi