Yrittäjyyspolku opettaa yrittäjyyttä käytännön kautta
Turun kaupungin nykyään kouluissa pakollisen yrittäjyyskasvatuksen strategiatyö valmistuu elokuuksi.
- Yrittäjyyspolun ideana on käyttää yrittäjyyskasvatuksen pohjana erilaisia koulujen ja yritysten välisiä yhteistyöprojekteja. Projekteja on tarkoitus toteuttaa ensimmäiseltä luokalta lähtien toisen asteen oppilaitoksiin saakka, kertoo Turun opetustoimenjohtaja Timo Jalonen.
- Eri ikäryhmillä projektit ovat tietysti erilaisia. Alakoulussa opitaan oma-aloitteisuutta ja tiimityöskentelyä, kun taas ylemmillä luokilla mukaan kuvioihin tulee esimerkiksi itsensä johtaminen, selittää Turun Yrittäjien puheenjohtaja Tuula Lindström.
- Projektien tavoitteena on, että sekä koulu että yritys saavat projektista hyötyä. Oppilaat voivat esimerkiksi suunnitella ja myydä yritykselle jonkun tuotteen, kertoo Lyseon koulun käsityönopettaja Riikka Kuusisto.
Yrittäjyyskasvatuksen tavoitteena on asenteiden muutos yrittäjyyttä kohtaan. Yrittäjyys halutaan nostaa koululaisille yhdeksi tulevaisuuden vaihtoehdoksi ja herättää nuorissa yrittäjyyskipinä.
- Yrittäjyyskasvatuksen myötä oppilaat tutustuvat myös erilaisiin aloihin ja ammatteihin, Jalonen sanoo.
- Yrittäjäjärjestönä toivomme tietysti yrittäjyyspolun lisäävän yrittäjyyttä ja siten nostavan alueen vetovoimaa, Lindström lisää.
Jo projektin suunnitteluvaihe on poikinut koulujen ja yritysten välisiä yhteistyöprojekteja.
- Yhdeksännen luokan oppilaani toteuttavat nyt Tuula Lindströmin yritykseen lasivitriinin somistusprojektin. Yhteistyötä tullaan todennäköisesti jatkamaan vuodenaikojen mukaan vaihtuvin teemoin, Kuusisto kertoo. Kuusisto on jo aikaisemminkin tehnyt oppilaidensa kanssa erilaisia yhteistyöprojekteja yritysten kanssa.
- Minulla on projekteista vain hyviä kokemuksia. Projektien aikana huomaa selvästi, miten oppilaat ovat oma-aloitteisempia ja kasvavat, kun heille antaa vastuuta, Kuusisto selittää.
![]() |
Lyseon koulun 7E-luokan tytöt odottavat innolla uusia projekteja. |
emmi.harju@y-lehti.fi