Omien voimavarojen kehittäminen - tunteita tunnistamalla?
Henkinen jaksaminen ja hyvinvointi ovat nousseet yrittäjien piirissä yhdeksi tärkeäksi teemaksi, josta halutaan lisää tietoa. Jos yrittäjä tuntee hyvinvoinnissaan ongelmaa tai kokee työssä jaksamisessaan parannettavaa, on tarpeellista pysähtyä pohtimaan tilannetta. Omien tunteiden tunnistamisesta ja pohtimisesta, niin eksoottiselta kuin se kuulostaakin, voi olla hyötyä. Tunteita ei pidä kuitenkaan lähteä liikaa säätelemään. Toisaalta on todettu, että tunteiden tukahduttaminen tai kyvyttömyys tunnistaa tunteita on terveyden kannalta todettu haitalliseksi.
Tunteiden taustaa
Ihmisen perustunteet on katsottu pohjautuvan biologiaan ja niitä on pidetty yleismaailmallisina. Ne ovat "vakiotapoja", joilla ihminen reagoi tiettyihin tilanteisiin. Niitä ovat onnellisuus, surullisuus, hämmästys, pelko, suuttumus ja inho. Tunne pohjautuu jonkun ajankohtaisen tapahtuman arviointiin. Se pohjautuu aikaisempiin omakohtaisiin esim. jo varhaislapsuuden kokemuksiin. Koko eletty elämä vaikuttaa taustalla. Ihminen reagoi myös fysiologisesti ja ilmaisee samalla usein eleillä ja ilmeillä tunteitaan. Keskushermoston yhteyttä autonomiseen hermostoon ja sisäeritykseen kuvaa yksilöllisellä tasolla ns. temperamentti, jonka ominaisuuksia ovat mm. reaktioaika- ja voimakkuus, palautumisaika ja näiden itsesäätely.
Voimavaroja tunteita tunnistamalla
Mielihyvä, ilo, rakkaus, kateus, ahdistus ja vihakin voivat liittyä työhön. Nämä ja muut tunteet myös vaikuttavat työhön, työssä käyttäytymiseen ja päätöksentekoon. Kyky tiedostaa tunteet ja erottaa ne toisistaan on tunteiden ymmärtämisen ja säätelyn lähtökohta. Mielialojen hallinta on oman hyvinvoinnin ja myös yrittämisen kannalta ensiarvoisen tärkeää. Se on pohjana sille, että pystyy ymmärtämään myös toisten ihmisten tunteita. Tätä taitoa jokainen tarvitsee, olipa työ mikä tahansa. Sosiaalisissa tilanteissa toimimista ja ihmissuhdetaitoja ei ole koskaan liikaa. Kannattaa myös pohtia, mitä arvostaa elämässä, mitä työltään odottaa ja mitä vaatimuksia asettaa itselleen. Ovatko ne tasapainossa voimavarojen kanssa?
Intiimit ihmissuhteet
Ihminen kaipaa hellyyttä ja rakkautta. Intiimit ihmissuhteet tuovat mukanaan syvää mielihyvää. Oma seksuaalisuus ja sen merkityksellisyyden tunnustaminen omalle hyvinvoinnille on jo iso askel omien voimavarojen kehittämisessä. Seksuaalisuus ohjaa voimakkaasti ihmisen käyttäytymistä.
Miten hoitaa ihmissuhteitaan? Miten asettaa asioita tärkeysjärjestykseen? Olemmeko oman onnemme seppiä? Elämäntapojen kirjo on mahtava. Mikä sopii yhdelle, ei sovi toiselle.
Kissa pöydälle -harjoituksia
- Mieti mikä tunne sinut valtasi ja miksi se syntyi?
- Mieti mikä on asian merkitys? Tarvittaessa voit pyrkiä antamaan asialle erilaisen merkityksen niin, että tunteen voimakkuus muuttuu.
- Yritä ehkäistä mahdollista omaa sopimatonta käyttäytymistä.
Lähde: Tunteiden tulot ja menot
Professori Gustav Wickström Työterveyslaitos Turku Läksiäisluento 1.9.2006
Koonnut:Kirsti Kalanen
Syty2000 -projekti