Keinoaurinko paahtaa tulosta Littoisissa
Kun muovi kellastuu auringossa tai kännykän näytöstä ei saa mitään selvää kirkkaassa valossa, tuotetta ei selvästikään ole testattu tarpeeksi ennen markkinoille päästämistä. Mutta miten testata nopeasti ja luotettavasti?
Littoislaisen Solar Simulatorin, testauspalveluja tuottavan high tech –yrityksen tiloissa aurinko paistaa aina. Yrityksen toimitusjohtaja Hannu Suokivi kutsuu sitä aikakoneeksi. – Silloin kun teemme kovaa testausta, keinoaurinko toimii kuin aikakone: saamme selville, mitä tuotteelle tapahtuu vuoden päästä, vaikka meillä siinä meneekin vain pari kuukautta. Aina se aikansa ottaa silti.
Kovan testauksen lisäksi yritys testaa toiminnallisuutta eli sitä kuinka tuote selviää hetkellisistä tilanteista, jolloin aurinko paistaa kuumasti tai esimerkiksi pahasta kulmasta. Tällaisen testauksen tarvetta viime vuosina on lisännyt erilaisen mobiilin elektroniikan lisääntyminen.
- Kolmas palikka, jolla Solar Simulator kilpailee markkinoilla, on juuri sellaisten tuotetietojen tuottaminen, joilla asiakas pystyy uskottavasti selittämään omille asiakkailleen, mitä laatu heidän tuotteidensa kohdalla tarkoittaa. Siihen meillä on nyt hyvät työkalut, toteaa Suokivi selvästi tyytyväisenä.
Yritys on lanseerannut oman SOSIFI-tuotesuojamerkkinsä, jolla heidän asiakkaansa voivat merkitä Solar Simulatorin säätestaamat tuotteet. – Se tuo asiakkaille kilpailuetua markkinoilla. Samoin laadimme testaustuloksista selkokielisen raportin, jolla asiakas pystyy nopeuttamaan myyntiprosessiaan huomattavasti. Kovat testaustulokset ovat silti julkisesti nähtävissä netissä kaiken aikaa, Suokivi painottaa.
Kohta 12 vuotta toiminut yritys on elänyt viimeiset puolitoista vuotta selkeää kasvun aikaa. – Kasvu on vielä ihan näpeissä: olemme pystyneet rakentamaan siinä samalla lisäkapasiteettiakin. Visiomme on, että vuonna 2011 meillä olisi 10 henkeä täällä töissä, jolloin tietystikään nykyiset laitteistot eivät enää riitä. Meillä on kuitenkin omasta takaa tietotaito rakentaa sitä lisää. Se henkilö, joka rakensi keinoaurinkoa alun perinkin, on yhä meillä töissä. Lisäksi laaja omistajakuntamme edustaa eri alojen osaamista ja toimii samalla resurssina silloin, kun tulee puristuksen paikka, Hannu Suokivi selittää.
Yritys on alusta asti ollut mukana kansainvälisessä bisneksessä, ensiksi suomalaisten asiakkaidensa kautta, mutta tällä hetkellä suurin osa ulkomaisista toiminnoista tulee aidosti. – Euromääräisesti ulkomaiden osuus on kaksinkertaistunut kahdessa vuodessa ja se on nyt noin 40 prosenttia meidän liikevaihdosta, toimitusjohtaja laskee.
Kovin voimakkaaseen markkinointiin Solar Simulator ei ole lähtenyt. – Olemme enemmänkin ”aggressiivisia odottajia” – muuhun meillä ei ole nyt resursseja, Suokivi hymähtää. Kun kaupallisia kilpailijoita maailmalla on kuitenkin vain yhden käden sormilla laskettava määrä, yrityksen tehtävänä on lähinnä vain pitää huoli siitä, että se tarvittaessa löydetään.
- Joudumme Suomessa hyvin harvoin perinteiseen kilpailuasetelmaan. Ongelma onkin siinä, että testataanko tuotteita ylipäätään. Vaikka trendi on, että testaus nykyään haukkaakin jopa valtaosan tuotekehityskustannuksista - ja sikäli meidän markkinamme kasvavat potentiaalisesti - niin usein vieläkin yritykset odottavat sitä ensimmäistä asiakasreklamaatiota, Hannu Suokivi pahoittelee.
![]() |
Solar Simulatorin keinoaurinko tuottaa voimakasta, aivan auringonvaloa vastaavaa säteilyä. |
![]() |
Auringonvalo kohdistetaan kammioihin, joissa testattavat tuotteet ovat joskus kuukausiakin, näyttää Hannu Suokivi. |
anneli.perkio@y-lehti.fi