Virossa yritys saa kasvaa verovapaasti
Viro houkuttaa suomalaisyrityksiä alhaisen kustannustasonsa vuoksi. Työn panos/tuottavuusssuhde, joka Viron itsenäistymisen jälkeen oli Suomeen verrattuna huonompi, alkaa vähitellen nousta kilpailukykyiseksi.
- Yrityksen verovapaa kasvattaminen on merkittävä etu Virossa, projektipäällikkö Markku Wuoti sanoi Yrittäminen Virossa -seminaarissa. Virossa yritykset eivät maksa lainkaan tuloveroa, osinkovero on 35 % ja yleinen tulovero 26 %. Tuloveroa on ehdotettu alennettavaksi kahteenkymmeneen.
Virolaisen työntekijän keskipalkka on 450 euroa kuukaudessa. Sosiaalimaksut ovat alhaisemmat kuin Suomessa ja sairaus- tai äitiyspäivärahoista huolehtii yrityksen sijasta sairaskassa.
Rajavastuuyhtiö suosituin
Ensimmäiset suomalaiset yritykset Virossa perustettiin lähes aina yhteisyrityksenä. Usein suomalainen yirtys toi koneet sekä osaamisen ja virolainen osapuoli vastasi lähinnä tuotantotiloista ja riittävästä henkilökunnasta. Ruplakaudella yhteisyritys oli lähes ainoa mahdollisuus ulkomaiselle toimijalle.
Nykyään ulkomaiset yritykset perustavat Viroon eniten rajavastuuyhtiöitä. Perustajia on yksi tai kaksi. Osakkailla ei ole osakkeita vaan omistuksen mukainen osuus yhtiöstä. Hallituksen jäsenistä vähintään puolella on oltava vakituinen asunto Virossa. Osakepääoma on vähintään 2600 euroa.
Osakeyhtiön voi perustaa yksi tai useampi osakas. Yhtiön hallintoneuvostossa pitää olla vähintään kolme jäsentä. Puolella heistä tulee olla vakituinen asunto Virossa. Hallituksen jäsen ei saa kuulua hallintoneuvostoon eivätkä osakkeenomistajat saa sekaantua yhtiön jokapäiväiseen liiketoimintaan. Osakeyhtiön osakepääoma on vähintään 25 000 euroa.
Yrittäminen Virossa -seminaari oli osa Varsinais-Suomen Yrittäjien ja Viron yrittäjäjärjestö Evean käynnistämää Viro Var -projektia. Seminaarisarja jatkuu kesäkuussa Virossa.
PIRKKO VARJO