Kiina ei ole oikea paikka yrittämisharjoituksille
Noin kahdellasadalla suomalaisyrityksellä oli viime vuonna toimintaa Kiinassa. Kiinnostus Kiinan valtavia ja vauhdilla kasvavia markkinoita kohtaan on nousussa. Mikään harjoittelupaikka jättivaltio ei yrittäjille kuitenkaan ole, kokemus ulkomailla toimimisesta on hankittava jossain muualla.
Suomalaiset työllistivät Kiinassa vuonna 2003 noin 22 000 ihmistä. Yritysten liikevaihto oli seitsemisen miljardia dollaria. Suurin osa suomalaisista yrityksistä on sijoittunut Pekingin ja Shanghain alueille sekä Hongkongin ja Helmijoen ympäristöön. Yrityksiä vetää Kiinaan edullinen, koulutettu työvoima, parantunut logistiikka sekä viranomaisten tuki. Lisäksi alueella sijaitsee useita erityistalousalueita, jotka kilpailevat investoinneista. Kiinaan on vientiä usealla sadalla suomalaisyrityksellä.
Lähialueet kiinnostavat eniten
- Kiina-ilmiö ruokkii itseään. Mitä enemmän siitä puhutaan, sitä enemmän on kiinnostuneita. Täytyy kuitenkin muistaa, että suomalaiset yritykset ovat vielä monin verroin kiinnostuneempia lähialueista, vientiasiamies Turkka Ristimäki Varsinais-Suomen TE-keskuksesta sanoo.
Kiinaan mielivä yritys saa ensiapua esimerkiksi TE-keskuksesta. Jos omat suunnitelmat ovat jo vähän pidemmällä, Finpro on kysyjälle oikea osoite. Huonoin vaihtoehto on lähteä omin päin seikkailemaan.
- Ensimmäiseksi tulee vastaan kieli. Vaikka yhteistyöhön halukas kumppani löytyisikin, hän ei todennäköisesti puhu muuta kuin kiinaa. Kiina on myös monessa suhteessa erilainen maa kuin Suomi. Siellä asioiden hoito vaatii kärsivällisyyttä ja sitkeyttä. Jo yhteydenpito on erilaista kuin meillä, esimerkiksi sähköisiä yhteyksiä ei läheskään kaikilla ole, Ristimäki muistuttaa
PIRKKO VARJO