Juristia tarvitaan aina
Asianajaja, varatuomari Inga Koskisen asianajotoimisto sai Piikkiön kuntakohtaisen yrittäjäpalkinnon marraskuussa. Vuodesta 1992 yrittäjänä toiminut Koskinen haki vauhtia Helsingistä, ja kulki Turun kautta osaksi Piikkiön keskustakuvaa.
Koskinen on pitänyt neuvontapalstaa Suomen YrittäjäSanomissa vuodesta –90, ja kuuluu Varsinais-Suomen Yrittäjien neuvontarenkaaseen. Hän kuuluu Piikkiön Yrittäjien hallitukseen. Perheeseen kuuluu puoliso ja neljä lasta. Miten tämän kaiken ehtii hoitaa?
Koskinen levittelee käsiään nauraen. – Nautin työstäni ja haen virtaa harrastuksista ja kotoa. Liikun paljon, ja teen käsitöitä. Pelkkä tv:n katsominen on turhauttavaa. Samalla istumalla syntyy pipoja ja kaulaliinoja.
Tutkimista ja selvittämistä
Helsingissä Koskinen sai työkokemusta paneutumalla juttujen taustatyöhön isossa liikejuridiikan toimistossa. Asianajotoimiston lisäksi kokemusta on karttunut palveluksesta Suomen Yrittäjissä ja pankissa. Halu työskennellä ihmisten kanssa oli osasyy oman yrityksen perustamiseen. Vaikka Koskinen on ainoa vakituinen työntekijä Asianajotoimisto Inga Koskinen Ky:ssä, työ ei ole yksinäistä.
- Tutkin ja selvitän ongelmia. Ihmisillä on harhakuva, että juristia tarvitaan riidassa. Tulee halvemmaksi sopia asioista aikaisemmin!
Yritysasiakkaat, joita on paljon, työllistävät Koskista sopimus- ja työoikeudellisissa asioissa. Yksityisasiakkaiden toimeksiantolistan kärjessä ovat perhe- ja perintöoikeudelliset asiat. Koskinen tunnetaan myös muun muassa kiinteistövälittäjien kouluttajana ja yrittäjävalmentajana ympäri Suomea.
Sopiminen tulee halvemmaksi
- Monipuoliset työtehtävät tukevat toisiaan. Minun tehtäväni on löytää oleellinen, ja selittää se ymmärrettävästi asiakkaille ja koulutettaville. Tämän koen myös vahvuudekseni, Koskinen pohtii.
Työ hinnoitellaan pitkälle aikaperusteisesti. Tapauskohtaiset seikat vaikuttavat hinnoitteluun. Yksityisasiakkaan kynnystä turvautua asianajajaan laskee mahdollisuus hinnan arvioinnista etukäteen. Hyvin työllistetty Koskinen joutuu joskus kieltäytymään toimeksiannosta.
- Otan jutun, jos näen mahdollisuuden menestyä siinä. Osaan sanoa suoraan, jos homma ei vaikuta toimivan.
Juristia tarvitaan aina. Koskinen huomauttaa pk-yrityksillä olevan petraamisen varaa sopimusmenettelyissä. – Esimerkiksi suullisesti sovittu kannattaa vahvistaa sähköpostitse, ja tallentaa se sähköisessä muodossa sekä tulosteena. Tämä on käypää tavaraa oikeudessa.
Siviilioikeudenkäyntien määrä on laskenut. Juttuja sovitaan paljon. Koskinen, asianajajaliiton koulutettu sovittelija, painottaa, että vaikka oikeudenkäynti olisi vireillä, sopiminen on paras tapa ratkaista asia.
- Juridiset oikeudet on hyvä tietää, mutta niitä ei aina kannata toteuttaa. Vaikka tietäisit olevasi oikeassa ja voittavasi jutun, joustaminen ja sopiminen säästää aikaa ja rahaa.
Mutta joustaminen kysyy kanttia. – Kun asian saa pois päiväjärjestyksestä, se palkitsee, kannustaa Koskinen.
![]() |
Asianajaja, varatuomari Inga Koskinen sai Piikkiön kuntakohtaisen yrittäjäpalkinnon 2007. |
![]() |
Oman toimiston sijainnin ja Piikkiön Yrittäjien hallituspaikan kautta keskustan kehittäminen on Koskiselle tuttu aihe. |
Anna-Silja Suutarinen