Uusi teknologia ja yhteistyöverkostot menestyksen avaimia

Tulevaisuus muodostuu ihan uusista kuvioista

Missä on Toivo Sukari, siellä myös kiinnostuneita kuulijoita. Turun Mauno Koivisto –keskuksessa 4.12. järjestettyyn Uusi teknologia ja yhteistyöverkostot -seminaariin Maskun Kalustetalon toimitusjohtaja oli vetänyt varmasti muutaman ylimääräisenkin kuulijan, vaikka seminaarin muukin ohjelma oli yhtä lailla kiinnostavaa.

Taustalla oli TE-keskuksen hallinnoima teknologiahanke. Parikymmentä varsinaissuomalaista pk-yritystä on ollut mukana Euroopan sosiaalirahaston rahoittamassa hankkeessa, jossa yrityksiä on aktivoitu käyttämään uuden teknologian tuomia mahdollisuuksia kilpailutekijänä ja kannustettu uuden teknologian jatkuvaan hyödyntämiseen. Moni yritys onkin löytänyt uusia keinoja tuotantonsa, tuotteidensa ja palvelujensa kehittämiseen. Hankkeen kautta yritykset ovat verkostoituneet ja löytäneet myös uusia yhteistyökumppaneita.

Seminaarissa väläyteltiin varsin kiehtovia näkymiä uuden teknologian kautta avautuvista mahdollisuuksista suomalaiselle elinkeinoelämälle. Tätä valotettiin yritysesimerkein, joista erityisesti Uudenkaupungin Rautavalimo Oy ja EOS Finland Oy vakuuttivat, sillä vaikka näiden yritysten koko konsepti oli täysin erilainen – kokoluokasta puhumattakaan – niiden toiminnassa on nähtävissä jotakin hyvin samanhenkistä innovatiivisuutta.

Jööttejä kumpikin firma periaatteessa tuottaa. Uudenkaupungin Rautavalimo nimensä mukaisesti valaa raudasta suuriakin esineitä, EOS Finland taas kehittää jauheita, joista lasersintrauskoneella voidaan rakentaa cad-mallia käyttäen millaisia (pienehköjä) esineitä hyvänsä.

Lasersintrausmenetelmä mahdollistaa hyvin joustavan tuotannon. Kone mahtuu yhteen pieneen huoneeseen ja se voi sijaita missä päin maailmaa tahansa. Kunhan on vaan cad-ohjelma ja se kulloinkin tarvittava jauhe, niin esimerkiksi Singaporessa voidaan saman tien valmistaa vaikkapa kaksi kappaletta Suomessa tänään suunniteltua putkiliitintä, tai sormusta, tai pienoisveistosta.

- Tämä mahdollistaa aivan uusia bisneskuvioita, kertoi EOS Finland Oy:n yksikön johtaja Olli Nyrhilä. – Pieniä yrityksiä voidaan perustaa minne vain: ei tarvita varastoja tai työkaluja, ja asiakkaita voidaan palvella nopeasti ja joustavasti.

Uudenkaupungin Rautavalimo Oy:n toimitusjohtaja Pekka Kemppainen kertoi toisenlaisesta yrityksestä. Perinteinen rautakomponenttien tuottaja on menestynyt viime vuosina aivan uniikilla liiketoimintastrategiallaan, jolla se on nelinkertaistanut liikevaihtonsa tällä vuosituhannella. Kehityksen takana on teknologian siirto.

- Oman, sata henkeä työllistävän Uudenkaupungin valimomme lisäksi meillä on vahva sopimusvalmistajien verkko Kiinassa. Oman kapasiteettimme sijasta pystymme hyödyntämään sopimusvalmistajien kapasiteettia, Kemppainen paljastaa. – Yhteistyö aloitetaan yksinkertaisilla sisäänheittotuotteilla, joista parissa kolmessa vuodessa siirrytään huipputuotteisiin. Menestyskonseptiin kuuluu myös tarkka asiakkaiden valinta. – Me pyrimme aina asiakkaan oleelliseksi strategiseksi partneriksi, jolloin tälle ei tule mieleen itse lähteä teettämään tuotteita Kiinaan.

Entäs sitten Toivo Sukari? Hän oli kertomassa juuri yhteistyöstä liiketoiminnan menestystekijänä. Hänellä jos kellään on siitä kokemusta, mutta mikään aikaisempi ei ollut valmistanut häntä kokemuksiin Mikkeliin suunnitellun Ideaparkin kohdalla. – En ollut käynyt aiheesta vielä yhtäkään palaveria, kun Länsi-Savon toimituksesta soitettiin ja tehtiin 10 minuutin puhelinhaastattelu. 26.10. Länsi-Savon etusivu räjäytti uutisen Ideaparkista.

Seuraavina päivinä lehti käsitteli aihetta usealla aukeamalla ja etusivuilla, mikä aiheutti Mikkelissä oikean kansanliikkeen ja pian oli jo koko Mikkelin johto bussikyydillä Lempäälän Ideaparkissa.

Tämä esimerkki on poikkeuksellinen Sukarinkin kohdalla, vaikka hänen bisneshankkeensa ovat yleensä edenneetkin vauhdikkaasti. – Verkostoituminen on siinä tärkeää: kukaan ei tee mitään yksin. On tärkeää löytää oikeat partnerit ympärille. Itse en osaa mitään asiaa kunnolla, mutta näen kokonaisuuksia ja niissä bisnesmahdollisuuksia, päätti Toivo Sukari esityksensä.


Toivo Sukari esitteli Länsi-Savon etusivua, jossa haastetaan jo pääkaupunkiseutuakin Ideapark-innostuksessa.



Tässä todellinen tulevaisuuden yleiskone: EOSINT P390 valmistaa lähes mitä tahansa muovituotteita lasersintrausmenetelmää käyttäen, suoraan CAD datasta.

Anneli Perkiö

Julkaistu 01/2008        
Jappis Oy

Jappis Oy

Mainostoimistoja

Viikon luetuimmat uutiset

Kokouspalvelut

Naantalin Kylpylä

Matkailijantie 2, Naantali

www.naantalispa.fi

Kokoukset, juhlat, näyttelyt, tyhy-päivät, majoitus- ja ravintolapalvelut, sauna- ja allasparatiisi, oheisohjelmat.

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021



Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa