Palkitsevan työn ei tarvitse olla korkeasti palkattua

Työssä käydään rahan takia. Työhön sitoutuminen edellyttää kuitenkin muutakin kuin palkkaa: tarvitaan erilaisia, näkyviä ja näkymättömiä palkkioita.

- Jos palkitsemista ajatellaan vain rahasummina, mennään kalleimman kautta. Esimerkiksi palkankorotus tuntuu hyvältä vain siihen asti, kunnes työtoveri saa saman. Rahalla ylipäätään on erilainen painoarvo eri elämäntilanteissa, vanhemmat työntekijät voivat arvostaa työn joustavuutta ja vapaa-aikaa enemmän kuin rahaa, Turun kauppakorkeakoulun TSE Entren johtaja Jarna Heinonen sanoo.

Yrittäjät ovat itsenäisiä ja itseohjautuvia. Heidän voi olla vaikea käsittää, että kaikki ihmiset eivät ole samanlaisia ja työntekijät saattavat kaivata tukea ja palautetta.

- Työntekijä voi arvostaa esimerkiksi työnantajan kanssa positiivisessa hengessä käytyä kehityskeskustelua hyvin korkealle. Työnantaja on käyttänyt aikaansa ja ollut kiinnostunut, Heinonen toteaa.

Työelämä on muuttumassa ja käsite "pysyvä työpaikka" alkaa olla vieras. Kaikki eivät edes haluaisi loppuelämän työpaikkaa ja lähtöpassit uusiin seikkailuihin otetaan herkästi

- Kilpailu työntekijöistä kiristyy. Silloin sellaiset asiat kuin vaikkapa hyvä työilmapiiri ja mahdollisuus edetä uralla vaikuttavat entistä enemmän. Uralla eteneminen voi tapahtua myös sivusuunnassa, mahdollisuutena kehittää ja syventää ammattitaitoa. Hyvä johtajuus ja pehmeisiin arvoihin panostaminen tulevat yritykselle pitkällä tähtäimellä kannattaviksi, Heinonen sanoo.

Palaute on tärkeää

- Tarve saada palautetta ja kuulua johonkin ryhmään ovat ihmisen perustarpeita. Jos työstään ei saa koskaan palautetta, se lopulta heikentää työsuoritusta, psykologi Anu Kaarlela-Tuomaala Turun Työterveyslaitokselta sanoo.

Rakentava palaute on yksi palkitsemisen muoto. Muita ovat esimerkiksi työsuhde-edut, kouluttautumismahdollisuudet, kokemus työn merkittävyydestä ja sopiva määrä haasteita ja itsenäisyyttä. Palkan lisäksi, tietysti.

- Se, mikä toimii parhaiten, riippuu yksilön tarpeista ja elämäntilanteesta. Sekä myös siitä, halutaanko palkitsemisella parantaa työsuoritusta vai sitouttaa työpaikkaan. Palaute on kuitenkin aina tärkeää sillä ihmiset, jotka saavat palautetta, ovat kaikkein tyytyväisimpiä työssään, Kaarlela-Tuomaala sanoo.

Parhaimmillaan töihin meneminen tuntuu mukavalta ja työ imaisee mukaansa. Tutkijat puhuvat työn imusta kun tarkoittavat suhteellisen pysyvää ja aidosti myönteistä hyvinvointia työssä.

- Tutkimuksissa on todettu, että eniten työn imua kokevat nuorehkot, perheelliset ihmiset sekä ne, jotka ovat työuran loppupäässä, Kaarlela-Tuomaala kertoo.


Palaute vaikuttaa oleellisesti työtyytyväisyyteen, Anu Kaarlela-Tuomaala sanoo. Jos palautetta ei koskaan tule, työsuoritukset alkavat vähitellen heikentyä.


Julkaistu 01/2008        
SelinSelin

SelinSelin

Coaching, Esimiesvalmennus, Konsultointi, Koulutuspalveluja, Laatujärjestelmät, Liikkeenjohdon konsultointi, Myyntivalmennus, Yrityspalveluja

Viikon luetuimmat uutiset

Kokouspalvelut

Turun Messukeskus

Messukentänkatu 9-13, Turku

www.turunmessukeskus.fi

KP 20-3000, R, A 200-700

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021



Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa