Kulttuuripääkaupunkivuoteen enää kolme vuotta aikaa
Turun matka Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuonna 2011 on näyttänyt varmalta lähes alusta asti. Hakuprosessi on saanut jopa ylistystä Euroopan unionin nimittämältä asiantuntijapaneelilta, ja viime vuoden lopulla saatiin sitten ihan virallinen nimitys kulttuuripääkaupungiksi 2011. Tämän vuoden alusta hanketta lähtee vetämään Turku 2011 –säätiö, jonka neuvoa-antava valtuuskunta nimettiin 13.12.2007.
Yrittäjien keskuudessa on kuitenkin herättänyt ihmetystä, ettei valtuuskunnassa juuri ole yritysmaailman edustajia, vaikka hankkeen budjetista kolmanneksen on määrä muodostua yritysyhteistyöstä ja lipputuloista.
- Meistä on vähän erikoista, ettei meihin päin ole oltu yhteydessä. Me odottaisimme jo pikkuhiljaa jotain avauksia: kulttuuripääkaupunkivuoteen on aikaa enää vajaa kolme vuotta, muistuttaa Varsinais-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Henri Wibom. – En niinkään perää nimenomaan yrittäjäjärjestön edustusta valtuuskuntaan, mutta kyllä siellä pitäisi olla pienyrittäjien edustusta – ja tietenkin luovien alojen yrittäjiä.
- Pitäisi luoda konkreettinen yhteistyöfoorumi yrittäjien ja kulttuuripääkaupunkihankkeen välille. En tiedä, olisiko juuri 2011-valtuuskunta sitä. Tervehdimme ilolla, jos siitä sellainen muodostuu, mutta sitäkin suuremmalla syyllä yrittäjien edustusta pitäisi siinä paisuttaa, Wibom vaatii.
Toimiva johto luo linjat
- Valtuuskunta koottiin erittäin kovassa kiireessä, sillä se oli pakko saada rekisteröityä viime vuoden puolella. Siinä ei silloin ehditty katsoa sitä edustavuutta kokonaisuudessaan, 2011-säätiön hallituksen varapuheenjohtaja, Turun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Ruola puolustautuu.
– Kaupunginhallitus on päättänyt, että kaupunginjohtajalla on valtuudet täydentää valtuuskuntaa nyt ihan lähiviikkoina. Vaikka valtuuskunnassa onkin elinkeinoelämän edustajia, he ovat lähinnä valtakunnallisia vaikuttajia, joten nyt tullaan ottamaan mukaan paikallisia yrityselämän edustajia, Ruola lupaa.
Seuraava, jo pitkään odotettu askel, on säätiön toimitusjohtajan valitseminen. Ruolan mukaan se tapahtuu mahdollisesti jo 8.2. – Toimitusjohtaja vastaa säätiön hallituksen kanssa ohjelman toteuttamisesta. Toimivan johdon asia on sitten luoda toimintamallit, joiden mukaan mm. yritysyhteistyö rakentuu, linjaa Pekka Ruola.
- Suoraan en voi sanoa, mikä se malli olisi, mutta uskon, että varmasti kaikille halukkaille yrityksille löytyy mahdollisuus osallistua kulttuuripääkaupunkivuoteen. Sellaista ajatusta kuitenkin vierastan, että yrityksiltä lähdettäisiin hakemaan vastikkeetonta rahaa, Ruola rajaa.
Myös Henri Wibomin mielestä yhteistyömuotojen pitäisi perustua muulle kuin sponsoroinnin ajatukselle. – Mitä se sitten voisi olla? Uusia toimintamalleja ja innovatiivisuutta: sitähän Euroopan Unioni hankkeissaan yleensä hakee. Yritysten ja kulttuuritoimijoiden uutta kumppanuutta, josta voisi olla ainakin imagohyötyä yrityksille, Wibom kaavailee.
![]() |
Marraskuussa Turussa juhlittiin virallista nimitystä Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2011. |
![]() |
Pekka Ruola on monena mukana kulttuuripääkaupunkihankkeessa. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja on 2011-säätiön varapuheenjohtaja ja johtaa vielä Turun kulttuurilautakuntaakin. |
Anneli Perkiö