Nettifiksuuttaan voi laajentaa
Tällä viikolla jo viidettä kertaa vietetty Kansallinen Tietoturvapäivä on laajentunut kokonaiseksi viikoksi, jolloin kiinnitetään huomiota turvalliseen verkkoasiointiin. Julkishallinnon, elinkeinoelämän ja järjestöjen yhteisenä tavoitteena on lisätä kaikkien kansalaisten turvallista internetin käyttöä. Kohderyhmän ovat erityisesti internetin kotikäyttäjät sekä peruskoululaiset, heidän opettajansa ja vanhempansa..
Viestintäviraston ylläpitämä Tietoturvakoulu.fi on mediakasvatuksen ja tietoturvaopetuksen tukisivusto, josta voi mm. bongata uuden lapsille ja nuorille turvallista netinkäyttöä opettavan Nettipelurit-pelin helmikuun alussa. Yhtenä teeman pelissä on myös tekijänoikeuksien kunnioittaminen. Verkkopalvelussa on myös selkokielistä kuluttajatietoa tietoturvan haltuunotosta.
Yrittäjille sivustolta löytyy myös yrityksen tietoturvaopas, josta saa mm. liiketoimintaa hyödyttävää tietoturvatietoa sekä malleja pk-yrityksen tietoturvakartoituksen, -suunnitelman ja -ohjeistuksen
toteuttamiseen sekä ylläpitoon. Pdf-muodossa sivutolta voi vaikkapa tulostaa yrityksen tietoturvan työkalupakin ja Tiedon turvaamisella menestykseen –luentosarjan.
Tietoturvaviikolla järjestetään myös lukuisia yleisötapahtumia erityisesti lasten netinkäyttöön liittyvistä ongelmista. Kuopiossa 13.2. sen sijaan toteutetaan Työ- ja elinkeinoministeriön Tietotekniikka menestystekijäksi –seminaari yrittäjille. Seminaari tarjoaa pienille ja keskisuurille yrittäjille erinomaisen tilaisuuden tutustua mahdollisuuksiin, joita tietotekniikan hyödyntäminen omassa liiketoiminnassa voi tarjota. Lisätietoja on osoitteessa www.tem.fi/time.
Tietoturvapäivä 2008 -hankkeessa mukana ovat mm. matkapuhelinyhtiöitä, F-Secure Oyj, Finanssialan Keskusliitto, Keskuskauppakamari, Kuluttajavirasto, Liikenne- ja viestintäministeriö, Mannerheimin Lastensuojeluliitto, Pelastakaa Lapset ry, Sulake Corporation Oy, Suomen Yrittäjät, Tietosuojavaltuutetun toimisto, Työ- ja elinkeinoministeriö ja Opetusministeriö ja Viestintävirasto.
![]() |
Hiirikäsi toimii joskus ajatustakin nopeammin – ja internetin käyttäjä voi olla vaikeuksissa, jollei virustorjunta ole silloin ajan tasalla. Vinkkejä tietoturva-asioihin löytyy www. tietoturvakoulu.fi-sivustolta. |
Anneli Perkiö