Atomeja ladotaan kerroksittain
Turkulainen DCA Instruments tekee ohutkalvopinnoituslaitteita, joilla valmistetaan muun muassa puolijohdemateriaalia. Esimerkiksi pii on puolijohde.
Puolijohdekomponentteja ovat muun muassa transistorit, detektorit, tietyn tyyppiset laserit ja mikropiirit. Eli puolijohteita käytetään laajalti jopa kodinelektroniikassa.
Ensi vuonna parikymppisiään juhlimaan pääsevän yrityksen perusti joukko Turun Yliopiston fyysikoita palvelemaan tutkimuslaitosten tarpeita. Ensimmäinen kysely tuli Suomesta, mutta yli 95 prosenttia tuotteista menee nykyään vientiin, tuotantoon ja tutkimuskäyttöön. Asiakkaita ovat tutkimuslaitokset ja yliopistot eri puolilla maailmaa. Tuotteet menevät osaksi tuotannolliseen käyttöön.
- Laitteillamme voidaan kasvattaa päällekkäisiä alkuainekerroksia atomikerroksen tarkkuudella. Yksi atomikerros syntyy sekunnissa, toimitusjohtaja Lasse Salminen kertoo.
Pieni on joustavampi
Räätälöidyt tuotteet suunnitellaan tilausten perusteella. Tuotteet valmistetaan omassa konepajassa tai alihankkijoita hyödyntäen. Tyypillisessä tehdastestauksessa on usein asiakas mukana. Tämän jälkeen tuote puretaan osiin, ja kuljetetaan asiakkaan laboratorioon, jossa se testataan jälleen.
- Projektien laajuudesta riippuen niitä voi olla useita menossa samanaikaisesti. Yhden valmistamiseen kuluu tyypillisesti kuudesta kahteentoista kuukautta. Suurimpia asiakkaitamme ovat olleet Motorola, IBM ja uusimpana NREL, amerikkalainen laboratorio, joka tutkii uusiutuvia luonnonvaroja, Salminen selvittää.
Kilpailijat ovat suuria yrityksiä, joista lähin Ranskassa. Suomalaisyrityksen valtiksi Salminen nimeää tietotaidon lisäksi pienen yrityksen joustavuuden. 26 henkilöä työllistävässä yrityksessä työskentelee fyysikoita, insinöörejä ja teknikoita. Kansainvälisen porukan työkieli on englanti. Yrityksen osaamisesta ja tuotteiden laadusta kertoo sekin, että kaupan ehtoihin kuuluen viimeinen kymmenen prosenttia napsahtaa tilille vasta loppuhyväksynnän jälkeen.
– Kilpailijoista poiketen meiltä tämä ei ole jäänyt kertaakaan kuittaamatta, Salminen huomauttaa tyytyväisenä.
DCA Instruments oli taannoin otsikoissa yksittäisen laitteiston vientikiellon takia. Salminen tasoittelee hälyä turhana. Suomessa on 2000-luvulla evätty vienti yhteensä kaksi kertaa.
- Tuotteistamme osa on niin sanottuja kaksikäyttötuotteita. Eli tuotteita sekä siviili- että sotilaskäyttöön, ja näihin sovelletaan vientivalvonnan määräyksiä. Siksi tällaisissa tapauksissa täytyy aina hakea vientilupa. Nyt voimme viedä tuotteitamme kaikkialle, jos lupa myönnetään.
Huipputekniikkaa tuottavan yrityksen tulevaisuuden näkymiä on vaikea ennustaa. Visiot pidetään toistaiseksi omina.
– Näkymät ovat hyvät. Saamme tehdä sitä, mitä haluamme. Tilanne on sikäli erinomainen, että toimimme alan huipulla, jossa tutkitaan perusfysiikan ilmiöitä. Tutkimusta tullaan tekemään aina, Salminen tyytyy paljastamaan. –a-ss.
![]() |
Toimitusjohtaja Lasse Salminen kurkkaa ohutkalvokasvatuslaitteeseen, joka valmistuu omassa konepajassa. |