Sosiaalinen näkökulma on yrittäjyysteorioissa unohdettu

Yhteistyö ja verkostot määrittävät liiketoimintaa

KTT Katja Mäen väitöskirjatutkimus osoittaa, että yhteistyö ja verkostot ovat keskeisiä aloittaville yrityksille. Haastatteluaineistossa oli mukana 167 suomalaista teknologiahautomoyritystä. Näistä neljälle tehtiin syvähaastattelu.

Yrittäjyyteen kannustettaessa keskitytään yleensä yrittäjän ja ympäristön ominaisuuksiin. Mäki tarkasteli toimintaa ja prosessia. Haastatellut yritykset nimesivät toimintansa kannalta keskeisimmän yhteistyösuhteen.

- Se osoittautui vaikeaksi! Seikan miettiminen koettiin oudoksi ja hämmentäväksi, mutta ei negatiivisella tavalla, Mäki kertoo.

Toisaalta yhteistyön yleisyys yllätti. Yli puolella oli yhteistyötä muiden yritysten ja tutkimuslaitosten kanssa. Mäki muistuttaa, että yhteistyön ja tavanomaisen liiketoiminnan raja on vaikea vetää.

Avoimuus vie eteenpäin

Ei ole yrittäjyyttä ilman toimintaa eli vuorovaikutusta. Se vaatii luottamusta tukevaa ympäristöä. – Suomessa tämä on korkealla tasolla. Voisi ajatella, että täällä on hyvä yrittää, Mäki pohtii.

Yhteistyö on usein kehitystyötä, jossa kokeillaan eri konsepteja tuotteen tai palvelun myymiseen. Sopimuskäytännöt ovat yleisiä. Syvähaastatteluissa ilmeni, että yrityksen on kerrottava tuotteesta muille päästäkseen eteenpäin. Moni toimii kapealla sektorilla, ja käytännössä tarvitsee kumppanin.

- Jännittävä huomio on, että yrityksen oma asema ja arvo jäsentyy ja täsmentyy prosessissa muiden kanssa. Asemavaihtelu voi olla nopeaa ja dramaattista, ja alaviistoon katsotusta pikkutekijästä voi muotoutua haluttu kumppani ja päämies.

Suhteita tutkiessaan Mäki huomasi, ettei niitä manageroida millään tavalla. Yrittäjät ovat suoraviivaisia. Negatiivisia piirteitä ei juuri noussut esille. Jos suhde ei realisoitunut hyötynä, jatkettiin toiseen suuntaan.

Liikekumppani ”tositarkoituksella”

Ensisijaisesti aloittavat innovatiiviset yritykset hyödyntävät olemassaolevia kontaktejaan. Vain pienellä osalla syntyy yhteistyötä ”naitetun” kumppanin kanssa. Olemassaoleva suhde on vastavuoroista pyrkimystä yhteiseen hyvään. Uudesta suhteesta saadaan uutta tietoa ja reittejä uusille apajille. Henkilökohtaiset verkostot määrittävät toiminnan muotoutumista.

Eli uuden liiketoiminnan käynnistäminen on kovin sosiaalipsykologista soppaa. – Ihmisiähän tässä ollaan, erilaisia kykyjä joista osa ottaa ja osa antaa. Mutta yrittämisen teoriassa ei sosiaalista kontekstia oteta huomioon, Mäki muistuttaa.

Ideaali tilanne on, että käynnistysvaiheessa kumppanit on jo haettu. – On kliseistä sanoa, että verkostot ja yhteistyö ovat tärkeitä. Mutta ne ovat! Mieti jo olemassaolevia suhteita sekä sitä, tarvitaanko uusia. Liiketoiminnan kannalta rönsyt voi kylmästi karsia, Mäki sanoo.

Pääasia ei ole mahdollisimman paljon kontakteja vaan se, että löytää oikeat ja toimivat.


Kauppatieteen tohtori Katja Mäki huomasi väitöskirjatutkimuksessaan, että teknologiahautomoyritysten projekteille on ominaista nopea tempo. – Yrityksen oma asema voi muuttua nopeasti ja yllätykselliseen suuntaan.

anna-silja.suutarinen@y-lehti.fi

Julkaistu 03/2008        

Viikon luetuimmat uutiset

Kokouspalvelut

Turun Messukeskus

Messukentänkatu 9-13, Turku

www.turunmessukeskus.fi

KP 20-3000, R, A 200-700

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021



Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa