Tuote odottaa tuotantoon pääsyä
Viljo Ares on kehitellyt muun muassa paperitehtaan hylkyrullalinjan. Täysautomaattinen linja siivuttaa rullan, ja vie materiaalin uudestaan kattilaan. Markku Järvisen saavutuksia on hydraulivoimalla toimiva kantonosturi.
Maastoystävällinen ratkaisu on kiinnittää nosturi moton kaatopään tilalle. Kynnet pureutuvat kantoon, ja vastavoimaa ei tarvita kun hydrauliikka nostaa kannon ylös.
Nyt olisi löydettävä konepaja, joka ryhtyisi tekemään tuotetta. Vapaata kapasiteettia ei tunnu löytyvän. Asiakkaat, metsäkoneurakoitsijat, ovat jo valmiina odottelemassa.
- Metsäyhtiöt haluavat logistiikkaketjun lyhyemmäksi. Hyödyllisyysmalli kantonosturille on jo hyväksytty. Patenttihakemus on vireillä, Järvinen kertoo.
Pentti Juhala muistuttaa, että keksintöjä kehitellään vuositolkulla. Autoa on paranneltu jo 150 vuotta. Kantonosturikaan ei ole uusi juttu.
Yksi patentti ei suojaa mitään, vaan tuotteet, laitteet ja prosessit on suojattava kokonaisuudessaan. Globaali menestystuote edellyttää vahvaa kokonaissuojausta.
- Keksiminen katsotaan harrastustoiminnaksi, joka on kustannettava verotettavalla tulolla. Yksi pk-yritysten ja keksijöiden yhteistyömalli voisi olla sellainen, jossa yritys antaa materiaalia keksijöiden käyttöön, Juhala ehdottaa.
Kantonosturi odottaa tulevaisuuden ratkaisuja Kappelinrannassa Paraisilla. – Energiaa jää metsiin miljoonien arvosta. Vihreät voisivat vähitellen ymmärtää, että pienet kannot jäisivät edelleen metsiin ötököiden elinolosuhteita turvaamaan. Jos ryhtyisimme nostamaan kantoja oikein kunnolla, säästyisimme viidennen ydinvoimalan rakentamiselta, Järvinen väläyttää. –a-ss.