Vanhemmuuden kuluja myös miesten työnantajille

Turun yrittäjänaiset tenttasivat huhtikuussa Turun naiskansanedustajia Cafe Noirissa järjestetyssä tilaisuudessa. Päällimmäiseksi kysymykseksi nousi vanhemmuudesta aiheutuvien kustannusten tasapuolisempi jakaminen kaikkien työnantajien kesken. Kysymys koskettaa monia naisyrittäjiä, jotka myös pääsääntöisesti työllistävät toisia naisia.



Paikalla olleet kansanedustajat Janina Andersson, Annika Lapintie, Virpa Puisto ja Marjukka Karttunen olivat puoluekannoista riippumatta yksimielisiä siitä, että yrittäjänaisten huoli on oikeutettu. Jokaiselta löytyi myös omaa yrittäjyystaustaa tai muuta kontaktipintaa yrittäjyyteen, joten yhteinen sävel löytyi helposti yrittäjänaisten kanssa. Siitä miten ja kenen toimesta tuloksiin päästään oltiinkin sitten jo eri mieltä.



Suurimmaksi ongelmaksi koettiin kuitenkin se, että miesvaltaiset alat eivät tietenkään ole kiinnostuneita jakamaan kustannuksia, jotka naisvaltaiset palvelualat ovat tähän asti lähes yksin kantaneet.



Annika Lapintie korosti, että nyt naiset yli puoluerajojen ovat allekirjoittaneet aloitteen, jolla epätasa-arvoa luova järjestelmä saataisiin vihdoin purettua. Lapsen syntymä maksaa naisen työnantajalle keskimäärin 7670 euroa, mikä on pienyrittäjälle kohtuuton rasitus. "Se, että lapsia syntyy ja kasvaa on koko yhteiskunnan etu, eikä maksumiehinä voi olla vain naisten työnantajat," sanoi Lapintie. Virpa Puisto huomautti, että asia on jo kirjattu hallitusohjelmaan ja että muutosten pitäisi olla suhteessa budjettiraamiin. Kelamaksua on muutettava, sillä rahaakin on jostain saatava.



Janina Anderssonia huolestutti kehitys, jossa töissä oleva osa nuorista naisista ei enää uskalla tehdä lapsia työn menettämisen pelossa. Tilaisuutta juontanut Aila Harjanne halusi huomauttaa, että yrittäjänaiset eivät tahallaan halua huonoa mainetta työnantajina: he kyllä ymmärtävät lasten ja perheen merkityksen. Marjukka Karttunen muistutti vielä, että äitiyslomaa tarvitsee myös yrittäjä, joka helposti nykytilanteessa jää jopa sosiaaliturvan ulkopuolelle. Miesten pitäisi myös osallistua lasten hoitoon nykyistä enemmän, mikä tasaisi kustannuksia.



Yleisökysymykset nostivat vielä esiin mm. harmaan talouden, joka koskettaa erityisesti kampaamoalaa. Tähän toivottiin apua työllistämisen helpotuksilla: nythän osa-aikaisen työn teettäminen ja tekeminen on tehty mahdollisimman hankalaksi ja työntekijälle suorastaan tappiolliseksi.



Illan annin voisi summata Aila Harjanteen sanoin: "Yrittäjänaiset kyllä arvostavat kansanedustajiaan, mutta arvostus näkyy siinä, että me myös vaadimme."



[148_kedustajat.jpg]



[149_aaltonen2.jpg]


Turun yritt?j?naisten puheenjohtaja Leena Aaltonen avasi keskustelun, joka pohjautui ennakkoon jaettuihin kysymyksiin.



Marjukka Karttunen, Virpa Puisto, Annika Lapintie ja Janina Andersson kuuntelivat kiinnostuneina Turun yritt?j?naisten kysymyksi?. Takana Aila Harjanne, joka toimi keskustelun puheenjohtajana.

ANNE PENTTI

Julkaistu 05/2004        
Turun Timanttisahaus Oy

Turun Timanttisahaus Oy

Timanttiporaus, Timanttisahaus

Viikon luetuimmat uutiset

Kokouspalvelut

Turun Messukeskus

Messukentänkatu 9-13, Turku

www.turunmessukeskus.fi

KP 20-3000, R, A 200-700

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021



Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa