Maalämmöllä pärjää isommissakin tiloissa
Paattisilla sijaitseva Kaarlejoen tila on ollut seudulla aina edistyksen etujoukoissa, siellä oli mm. tuulimyllyn voimalla juokseva vesi sekä päärakennuksessa että navetassa jo silloin kun muualla vielä kannettiin vesi sisään.
Perinteeseen sopii mainiosti, että nykyisen isännän Matti Suvannon aikana tila on muuntunut luomutilaksi. Ja viimeisimpänä vaiheena viime kesänä, että tila ryhtyi käyttämään maalämpöä sekä tuotantotilojen että asuinrakennuksen lämmittämiseen.
- Tyttäreni Laura on pääviljelijä, minä en ole koskaan viljellyt päätoimisesti, sillä itse olen rakennusalan yrittäjä. Senkin vuoksi maalämpö on kiinnostanut minua jo kauan, Suvanto kertoo.
- Maalämpöön päätimme siirtyä samalla, kun päärakennuksen peruskorjaamisen yhteydessä oli päätettävä lämmitysasioistakin. Tämä on suuri talo, joka vastaa kulutukseltaan kolmea omakotitaloa. Samalla valmistunut uusi varasto- ja huoltohalli, jossa avomaanvihanneksemme käsitellään ja säilytetään, päätettiin myös liittää maalämpöön.
– Klapeilla tätä päärakennusta on ennen lämmitetty, mutta se käy työstä kun talo on niin iso. Suunnitelmissa on myös joskus myöhemmin ehkä käyttää tiloja myös kurssitoimintaan, jolloin lämpimän veden tarve olisi suurempi.
Siispä päärakennuksen maalämpöpumpuksi hankittiin heti kerralla järeä 38 kW:n laite ja vesivaraajakin on 2400 litran suuruinen. – Silloin kun maalämpölaitteiston mitoittaa tarpeeksi suureksi, että sillä pärjää, muuta ei tarvita. Vaikka tämä ensimmäinen talvi onkin ollut todella leuto, näillä laitteistoilla tullaan pärjäämään kovillakin pakkasilla, Suvanto vakuuttaa.
Tilalle tehtiin neljä porakaivoa, joissa lämmönkeruujärjestelmä kiertää. Toinen ja halvempi tapa olisi ollut asentaa putkistot pellolle, mutta vihannesviljelytilalla ei haluttu lähteä sellaiseen maanmuokkaukseen, joka olisi nostattanut savea pelloille.
Suvannon tähänastiset kokemukset ovat olleet pelkästään positiiviset. – Annoin koko asennuksen kaikkine vaiheineen ammattilaisten käsiin, vaikka senhän voisi tehdä myös osittain itse. Tekniikka on selkeää, luotettavaa ja vaivatonta: talon voi jättää ihan yksinkin ja lämmitysjärjestelmä toimii. Tämä on myös äärimmäisen siisti tapa lämmittää.
Aivan maallikkoa DI Matti Suvanto kehottaa käymään maalämpötekniikan toimitusehdot huolella läpi, ja käyttämään asiaan erikoistunutta LVI-suunnittelijaa, jos vähinkin epäilee tietämystään. – Laitteiston oikea mitoitus on tärkeää, ja toimittajan referenssit kannattaa tarkistaa, muistuttaa Suvanto myös. – ap.
![]() |
Maalämpötekniikka ja 2400 litran vesivaraaja sijoitettiin Kaarlejoen päärakennuksen kellariin. |