Ei ole väliä mitä muotoilu maksaa, jos tuote on hyvä
Turkulaisittain vanha ja suuri designtoimisto on ED-Design Oy, joka perustettiin vuonna 1990 yhdistämällä kaksi aikaisempaa designyritystä. – Me ollaan viime vuosiin asti oltu Suomessa suurimpia toimistoja, mutta tällä hetkellä täällä on pari-kolme muuta samankaltaista toimistoa, kertoo toimitusjohtaja Tapani Hyvönen.
ED-Design tekee perinteistä teollista muotoilua, muun muassa Valtran traktoreita ja kulutuselektroniikkaa kännyköistä televisioihin. Tärkeä erikoistumisala on myös sairaalatekniikka. Ja ajan hengen mukaisesti ED-Design tekee tietysti myös käyttöliittymäsuunnittelua ja kokonaisvaltaisia design-strategioita teollisuusyritysten tarpeisiin.
Vaikka ED-Designilla on pitkiäkin asiakassuhteita, voivat tilanteet nykyään muuttua nopeasti ja radikaalistikin. – Se on tämä suuruuden ekonomia. Kun asiakasyritys kasvaa ja globalisoituu, se voi siirtyä kokonaan muualle ja suunnittelu saatetaan ottaa silloin myös muualta. Toisaalta kansainvälistymisen kautta mekin saamme uusia kontakteja ulkomailta. Kaikkea tällaista tapahtuu paljon ripeämmässä tahdissa kuin ennen, Hyvönen sanoo.
Tapani Hyvösellä on sekä historiallista perspektiiviä 60-luvulla syntyneeseen toimialaan että kansainvälistä katsantokantaa, sillä hän on kysytty vierailuluennoitsija ympäri maailmaa järjestettävissä muotoilukonferensseissa. Aasian ja varsinkin Kiinan ja Etelä-Korean työ muotoilun saralla on tehnyt häneen vaikutuksen.
- Pelkästään Kiinassa on sata isoa kongressia vuodessa ja niissä on kaikki maailman huiput luennoimassa. He tekevät työtä hurjalla vauhdilla, Hyvönen varoittaa. Hänen mukaansa Suomessa ei ymmärretä samalla tavalla muotoilun merkitystä.
- Ei ole väliä mitä muotoilu maksaa, jos tuote on hyvä: meillä ei ole varaa tehdä huonoja tuotteita eikä entisiä tuotteita uudestaan. Asiakkaat pitävät muotoiluasioita nykyään hyvin tärkeinä, kun ostopäätöstä tehdään. Yritysten pitäisi ymmärtää muotoilun hyödyt ja panostaa siihen, mutta se ymmärryksen taso on Suomen teollisuudessa nyt jäänyt huonommaksi kuin kilpailijoillamme, Hyvönen pahoittelee.
- Suomalaiset yritykset eivät yleensä ymmärrä, millä logiikalla uuden luominen tapahtuu. Se ei tule tiukasti tunteja laskien, kuten designtoimistojen keskenään kilpailuttavat yritykset kuvittelevat. Muotoilua arvotetaan helposti samalla tuntihinnalla kuin mitä tahansa muuta työtä.
- Mitään ei kannata tehdä, jos ei pyri maailman parhaaksi, Tapani Hyvönen napauttaa. Kun globalisaation lainalaisuudet vaikuttavat Suomessakin, tuotteiden, joita täällä tehdään, on pärjättävä myös kansainvälisillä markkinoilla.
![]() |
Tapani Hyvönen on turkulaisen muotoilun grand old man. |
anneli.perkio@y-lehti.fi