Yrittäjä kasvattaa ja kouluttaa
Yrityksissä on taas kesälomien aika, ja pääsemme kukin vuorollamme nauttimaan Suomen kesän parhaista puolista lomapäivinämme! Työtä kuitenkin tehdään kesälläkin, ja moniin yrityksiin on avuksi palkattu nuoria kesätyöntekijöitä.
Useissa yrityksissä työelämään vielä opettelevia kohdataan muulloinkin kuin kesäaikaan esimerkiksi erilaisten työssäoppimisjaksojen aikana. Koulujen ja yritysten yhteistyötä korostetaan ja yrittäjillä onkin oma, tärkeä roolinsa työelämään tutustuvien nuorten opettajana. Yrittäjillä on oma huolensa oppilaitoksista valmistuvien oppilaiden työelämävalmiuksista, ja voimmekin opettaa yrityksissämme nuorille myös monenlaisia asenteisiin liittyviä asioita työtehtävien opettamisen ohella.
Koulutusta ja työssäoppimisjaksoja suunniteltaessa pitäisi ottaa huomioon myös yrittäjille suoritettavan korvauksen maksaminen oppilaiden opettamisesta. Esimerkiksi ammatilliseen peruskoulutukseen liitetään näytöt, jotka ovat osa opiskelijan arviointia. Arvioinnin suorittavat koulutuksen järjestäjä ja työelämän edustajat yhdessä. Opiskelija osoittaa käytännön työtehtävillä,
miten hyvin hän on saavuttanut edellytetyn ammattitaidon. Näyttötyöt toteutetaan työssäoppimisen yhteydessä, ja yrittäjät osallistuvat näyttöjen suunnitteluun, toteuttamiseen ja arviointiin yhdessä
koulutuksen järjestäjien kanssa. Koska näytöt ovat osa opiskelijan arviointia, on niillä ratkaiseva merkitys kunkin opintokokonaisuuden arvosanaa muodostettaessa. Näytöt tulevat osaksi ammatillista peruskoulutusta 1.8.2006. Vuosittain noin 44.000 uutta opiskelijaa aloittaa opetussuunnitelmaperusteisen ammatillisen peruskoulutuksen. Uusi järjestelmä on täydessä laajuudessaan vuonna 2009, jolloin sen piirissä on 114.400 opiskelijaa. Näyttöjä arvioidaan olevan
noin 150.000 kpl vuosittain. Vuosina 2005-2009 uudesta järjestelmästä aiheutuvat lisäkustannukset nousevat asteittain 10 eurosta 80 euroon opiskelijaa kohden. Hieman hämmästyttää, että yrittäjille lisäkompensaatiota ei esitetä, vaikka työmäärä kasvaa olennaisesti!
Kuitenkin on muistettava, että yrittäjien kannalta kysymys on vapaaehtoisesta järjestelystä.
Lakiesitysluonnokseen sisältyy asetustasoinen jo nykyisin voimassa oleva teksti, jonka mukaan koulutuksen järjestäjä ja työnantaja voivat sopia työnantajalle mahdollisesti maksettavista korvauksista. Suomen Yrittäjät on esittänyt, että erityisesti pienyritysten tulisi aina saada korvaus tekemästään työstä näyttöjen järjestämisen suunnittelussa, ohjauksessa ja opiskelijan arvioinnissa.
Mikäli Suomen Yrittäjien esitystä ei hyväksytä, jään itse miettimään, lähdenkö ilman korvausta mukaan uusimuotoiseen näyttöjen vastaanottamiseen. Työtämme pitää arvostaa arjessakin eikä vain juhlapuheissa.
Yrittäjäkin on lomansa ansainnut – nautinnollisia lomapäiviä kaikille yrittäjille perheineen!
Kirsi-Marja Kajander
Puheenjohtaja