Johtaja on yrityksen ongelmanratkaisija
Yrityksen jokainen ongelma on johtamisongelma. Olet itse aiheuttanut tai sallinut ongelman syntymisen.
Tämä pommi räjäytetään Leirivalmennus Camp Oy:n koulutuksissa heti alkuun. Yrittäjä, valmentaja Teppo Viitanen ja tutkimusjohtaja Leena Salo kertovat johtajien ottavan tiedon vastaan kukin tavallaan.
Johtamisen kipupisteet ovat samoja organisaation koosta riippumatta. Suomalaiset ovat surkeita palautteen antamisessa. Kiitos jumii kurkkuun, mutta kritiikki ryöpsähtää kirveltävänä ulos. – Palautteen antaminen ja välittäminen, arvostuksen tunteen lisääminen, näissä riittää haastetta, Viitanen linjaa.
Kun liiketoiminnan kehittämiseen keskittynyt Camp lähtee aukomaan solmuja, kartoitetaan firman tilanne. Työntekijöiltä kysytään suoraan, mikä on fiilis. – Pyrimme saamaan porukan oivaltamaan itse, missä mennään, Salo kertoo.
Epäkohtia ja jarruja
Vyyhdissä on selvitettävää: kuinka paljon aikaa esimies antaa alaisilleen, mitä työntekijältä odotetaan, onko johtaminen tasalaatuista, tunnistaako johtaja itse omat vahvuutensa. Yrityksissä on hämmentävän paljon epätietoisuutta tehtävistä ja velvollisuuksista. Jopa esimiehellä omistaan.
Johtajia kalvaa vallasta luopumisen pelko. Ei osata delegoida tehtäviä, vaan hääritään niskassa säätämässä. Kehityksen jarruna toimii johtajan pelko palkata itseään älykkäämpiä työntekijöitä. – Menestyjät sen sijaan uskaltavat toimia näin, Salo ja Viitanen huomauttavat.
Ainutlaatuisia ihmisiä johdetaan yhtenä massana. Erilaisuuden tarkastelu kysyy tunneälyä. Ihannetilanteessa työntekijöiden erilaiset elämäntilanteet tulevat huomioiduiksi.
- Toiset ovat itseohjautuvia ja vaivaantuvat, jos pomo hyppää kyselemässä kuulumisia. Toiset hakevat jatkuvaa palautetta, Salo kuvailee.
Yhteisöjen sisäiset kuviot ovat sosiaalipsykologian ja ihmissuhdetaitojen monisäikeistä verkkoa. Terveet säikeet yhdistävät ihmisiä, mutta antavat löysää siten, että siitä aistii liikkeen. Erilaiset organisaatiot tarvitsevat erilaisia johtajia. Salo huomauttaa, että joku voi olla hyvä pomo mutta eksynyt väärään paikkaan.
Johtaja on pomo!
Johtamistaitoja leiriltä hakemaan tulleet viedään irti arjesta, pois normaaleista kuvioista. Uusi ympäristö ja yhteinen ohjelma synnyttävät yhteisöllisyyttä osallistujissa. – Saunan lauteilla irtoaa hienoja viisauksia. Valmennuksesta on lupa odottaa myös hupia, Viitanen toteaa.
Uusi paikka naksauttaa aivot eri asentoon, ja uudenlaisen toiminnan synnyttäminen käy helpommin. Vaikka ongelmat olisivat tiedostettuina, ulkopuolisen tarjoilemat lääkkeet on helpompi nielaista.
- Välineet ovat valmennuksissa tapauskohtaisia. Ensin on purettava jännite, ja saatava porukka mukaan, Viitanen kertoo.
Hyvä johtaja uskaltaa olla pomo. Hän ei anele hyväksyntää, mutta osoittaa välittävänsä muista. Johtaja on rehellinen, rohkaisee, antaa palautetta ja järjestää työn vaatimat puitteet niin, että työntekijät voivat keskittyä omaan sarkaansa.
Salo ja Viitanen rohkaisevat antamaan kiitosta. Korjaava palaute ja myös positiivinen palaute kannattaa antaa kahdenkesken. – Näin ei nosteta jotakuta jalustalle, ja jätetä toisia miettimään, miksi itse ei ole siellä, Viitanen tiivistää.
Campin asiakkuudet ovat pitkiä suhteita. Yritys tutkii, valmentaa ja rekrytoi. Maaliskuussa valmistui kolme kertaa kaksipäiväisen valmennuksen ohjelma, joka toteutetaan syksyllä saaristossa. –a-ss.
![]() |
Yrittäjä, valmentaja Teppo Viitanen ja tutkimusjohtaja Leena Salo käyvät näyteltyä kamppailua johtajan ja työntekijän väleistä. |