Tilauskonepaja tekee mitä tilataan
Koneistamo Timo Palmén Oy on yksi Liedon Tuulissuon teollisuusalueen ensimmäisistä yrityksistä. Vuonna 1980 rakennettu halli on hieman erillään nykyisistä teollisuustonteista, mutta asiakkaita koko ajan kasvava teollisuusalue on silti tuonut parikymmentä, kertoo yrittäjä Timo Palmén.
- Tämä on hyvä paikka toimia, hän toteaa tyytyväisenä. - Aloitin vuonna 1977 yrittäjänä vähän puolivahingossa, muun työn ohessa. Minulla oli autotallissa sorvi ja jyrsinkone. Silloin enimmäkseen korjattiin maanviljelijöitten työkoneita ja kuorma-autojen osia. Muutama autokorjaamo ja Sisu on edelleen asiakkaana.
Vuonna 1983 Palmén jäi pois vieraan palveluksesta ja siitä lähtien tilauskonepajalla on ollut koko ajan ylitarjontaa töistä. Edes mitään lamavaihetta yritys ei kokenut.
Koneistamo valmistaa yksittäis- ja erikoiskappaleita sekä piensarjoja. Asiakkaita on tällä hetkellä toistasataa. – Isoista kuljetusliikkeistä maanviljelijöihin ja pienkonekorjaamoihin, Timo Palmén luettelee.
Tämän hetken pääartikkeli on kuitenkin erikoisosaamista vaativa teflonosien koneistaminen alihankintana. – Ne on lähinnä laakereita ja tiivisteitä erilaisiin pumppuihin, vaikka toisaalta en aina edes tiedä, mihin mikäkin osa menee, mies naurahtaa.
- Teen paljon yhteistyötä sellaisten yritysten kanssa, joiden ei kannata palkata omaa koneistajaa. Työtä jaetaan keskenään, sellaiseksi se on muotoutunut ajan oloon. Mainostaa ei ole tarvinnut, kun asiakkaita on muutenkin riittänyt. Ihmiset tietää, mitä minä teen ja kehottavat kaveriakin tulemaan, Palmén arvelee.
Tämän laajan ja pitkään jatkuneen yhteistyön hän arvelee syyksi sille, että Koneistamo Timo Palmén Oy palkittiin viime vuonna Liedon kuntakohtaisella yrittäjäpalkinnolla. – Se oli kyllä tosi suuri yllätys: luulin, että sellaisia palkitaan, jotka työllistävätkin väkeä.
Koneistamo työllistää yrittäjän itsensä lisäksi yhden työntekijän. – Otin kolme vuotta sitten vuokramiehen tasaamaan ruuhkahuippuja, mutta hän on ollut kokopäiväisenä siitä lähtien. On minulla ennenkin ollut työntekijöitä - eräs tyttökin oli, joka halusi nimenomaan oppia tekemään näitä töitä manuaalisesti. Sitä ei enää opeteta kouluissa.
Timo Palménia surettaa alansa ammattitaidon katoaminen. – Nykyään opetetaan automaattikoneistusta, mutta se vie aikaa, kun joutuu joka kerta tekemään ohjelman erikseen. Korjaushommissa se ei oikein käy. Jos nyt ottaa jonkun suoraan koulusta töihin, niin vie oman aikansa opettaa tälle työt - nykyajan manuaalikoneistuskoulutus kun on aika heikkoa, suomii Palmén.
Häntä onkin houkuteltu konsulttitöihin, kun hän parin vuoden päästä on suunnitelmien mukaan jäämässä vapaaehtoiselle eläkkeelle. – Se olisi sellaista teknistä neuvontaa. Katsotaan nyt, voihan olla, ettei se enää kiinnosta sitten kahden vuoden päästä. Olenhan ollut työelämässä yhteensä jo 40 vuotta ja yrittäjänikin tuli 30 vuotta täyteen viime vuonna, pohtii Palmén. –ap.
![]() |
Manuaalinen koneistus on huipputarkkaa työtä, näyttää Timo Palmén. |