130-vuotias Kirjekuoritehdas oli aikoinaan Turun suurimpia työnantajia

Turkulainen kauppias Evert Nylund perusti paperitukkuliikkeen vuonna 1881. Muutamaa vuotta myöhemmin Nylund laajensi toimintaaansa ja hankki omistukseensa puolet 1874 perustetusta Turun Pussi- ja Kirjekuoritehtaasta. Loput osakkeet kauppias lunasti 1887.

Nylund oli aikansa suurtyönantaja. Kirjekuoret valmistettiin käsityönä ja työhön tarvittiin jopa satoja näppäräsormisia naisia. Ensimmäiset kirjekotelot tehtaalla valmistettiin jo vuonna 1875. Työtä varten tuotettiin Saksasta kaksi poljettavaa konetta ja Berliinistä asti mestari, joka hallitsi työn ja valvoi sitä. Töitä paiskittiin kymmenen tuntia päivässä ja valmiiksi saatiin 3000-4000 kirjekoteloa.

Teollistuminen alkoi, kun Käsityöläis- ja Yliopistonkatujen kulmassa sijainneelle tehtaalle hankittiin ensimmäinen, kahden ja puolen hevosvoiman kaasumoottori 1889. Artikkelien määrä nousi peräti 70 000 päivässä.

1800-luvun lopulla paperipussit olivat kauppapuodeissa ja torikojuissa tuikitavallisia ja niitä kului paljon. Kirjekuoria tarvittiin joka kodissa, sillä muuta keinoa viestien kuljettamiseen ei ollut. Suoramainontakirjeitä ei lähetetty, mutta yritysten välinen viestintä kulki pääasiassa postin kautta.

Pussi- ja Kirjekuoritehtaan tavarat kuljetettiin hevosella lähes viisikymmentä vuotta. 1924 yritykseen hankittiin ensimmäinen auto.

Osa ruotsalaiskonsernia

130-vuotissyntymäpäiviään viettävä yritys muutti nimensä Turun Kirjekuoritehtaaksi vuonna 2000. Evert Nylundin perustama paperitukku ja kirjekuoritehdas fuusioitiin 1996 ja seuraavana vuonna siitä tuli osa ruotsalaista OP-Kuvert AB konsernia. Osa omistuksesta säilyi Suomessa.

- Olemme Suomen toiseksi suurin kirjekuorivalmistaja ja merkittävä paperitukkuri. Ensimmäisinä alalla otimme käyttöön sekä ISO-9001 laatu- että ISO 14001 ympäristöjärjestelmät. Useimmat tuotteistamme ovat Joutsen -merkittyjä, toimitusjohtaja Fredrik Lindeman kertoo.

Turun Kirjekuoritehdas työllistää noin 80 ihmistä. Myyntipisteitä on Turussa, Helsingissä ja Tampereella. Valmistus tapahtuu Turun Urusvuorella, jossa tehdas on sijainnut 1980-luvun alusta asti.

- Kirjekuoret ovat usein ainutkertaisia. Yritykset miettivät mainoskampanjansa hyvin tarkasti ja haluavat erottua muista. Suunnitelmat tehdään tavallisesti mainostoimistossa, Lindeman kertoo.

Turun Kirjekuoritehtaan asiakkaina ovat kirjapainot, tukkuliikkeet, yritykset, pankit, Suomen Posti, vakuutusyhtiöt, suoramarkkinointiyritykset, postitusliikkeet ja mainostoimistot. Tuotannosta 10 % menee vientiin lähialueille. -pv.



[154_78.jpg]



Kirjekuoren perusperiaate ei ole sadassakolmessakymmeness? vuodessa muuttunut miksik??n. Nyt vain v?ri- ja kokovaihtoehtoja on l?hes rajattomasti, Turun Kirjekuoritehtaan toimitusjohtaja Fredrik Lindeman kertoo.


Julkaistu 06/2004        
Painotalo Painola, T. Nieminen Oy

Painotalo Painola, T. Nieminen Oy

Graafinen suunnittelu, Kirjansitomoja, Kirjapaino, Painotaloja, Pakkauspalvelu, Pakkaussuunnittelua, Suunnittelu, Suunnittelutoimistoja

Viikon luetuimmat uutiset

Kokouspalvelut

Viking Line

PL 265, Turku

www.vikingline.fi

Amorella klo 08:45. Kokoustiloja 12 (10-180 hlöä), Auditorio 180 hlöä. Kokoustilojen kapasiteetti yht. n. 400 hlöä. Monitoimitila Panoraama messu- ja näyttelykäyttöön (max 200, istumapaikat 140) Useita ravintoloita, saunaosasto. Viking Grace klo 20:55. Kokoustiloja 11 (6-230 hlöä) Auditorio 230. Kokousosaston kokonaiskapasiteetti yht. n. 400 hlöä. Kuvaa ja ääntä on mahdollista välittää useaan kokoushuoneeseen ja Club Vogueen samanaikaisesti. Useita ravintoloita, Spa osasto. Ryhmille omaa erikoisohjelmaa – kysy lisätietoja.

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021



Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa