Tienpidossa kuljetaan nyt vaarallista uraa
Länsi-Suomen Kuljetusyrittäjät ry:n toimitusjohtaja Tero Siitonen tyrmää hallituksen uudet tiehankkeet.
- Miksi rakentaa uutta, kun vanhaakaan ei enää kyetä pitämään kunnossa, hän kysyy.
Vanhasen toisen hallituksen liikennepoliittinen selonteko lupaa ennätysmäärän uusia liikenneinvestointeja ja panostuksia myös perusväylänpitoon.
- Jostain näkövinkkelistä näin voi ollakin, mutta näin Varsinais-Suomen, Lounais-Pirkanmaan ja Satakunnan suunnasta katsottuna tieverkon suurasiakkaat eivät voi olla tyytyväisiä selonteon antiin. Selonteossa perustienpitoon luvataan lisää rahaa yhteensä 72 miljoonaa euroa vuoteen 2012 ulottuvalle kaudelle. Jos otetaan huomioon alan keskimääräinen, noin neljän prosentin vuotuinen kustannusnousu, niin vuoden 2007 tasoon verrattuna kyseisellä kaudella reaalinen rahoitustaso kuitenkin vähenee vajaat 300 miljoonaa euroa. Tämän lisäksi puuhuollon turvaamiseen on alemmalle tieverkolle osoitettu 136 miljoonaa euroa kauden aikana. Se tarkoittaa sitä, että tavanomaiseen perustienpitoon on kaudella 2008-2012 käytettävissä reaalisesti pitkästi yli 400 miljoonaa euroa vähemmän vuoden 2007 tasoon verrattuna, Siitonen sanoo.
Tero Siitonen ihmettelee alueen kansanedustajien toimintaa tienkäyttäjien edunvalvojina.
- Kaudella 2008-2011 alkavat tiehankkeet ovat suuruudeltaan yhteensä runsaat 900 miljoonaa euroa. Näistä yksikään ei osunut meidän toiminta-alueellemme. Ei tosin saanut rataverkkokaan tukea kehityshankkeilleen. Olemme yhdessä muiden elinkeinoelämän tahojen kanssa tuoneet päättäjien tietoon ne keskeiset liikenteen pullonkaulat, jotka vaativat pikaista poistamista. Nämä puheet ovat kuitenkin tainneet mennä ohi korvien. Alueemme seuraavat investoinnit on suunniteltu alkavaksi joskus seuraavalla vaalikaudella vuoden 2011 jälkeen. Tiedämme kuitenkin, että seuraava hallitus tekee oman liikennepoliittisen selontekonsa ja voi olla, että nyt esitetyt hankelistat unohtuvat samalla tavalla kuin Vanhasen ensimmäisen hallituksen runkoverkkosuunnitelma, josta nykyisin kukaan ei puhu enää yhtään mitään, Siitonen toteaa.