Verkkokaupan teknistä puolta ei kannata pelätä
- Kun puhutaan sähköisestä liiketoiminnasta on hyvä muistaa, ettei se tarkoita pelkästään verkkokauppaa, jossa tuotteita tai palveluita myydään suoraan kuluttajalle. Jo yrityksen nettisivut ovat sähköistä kaupankäyntiä. Asiakas voi tutustua tuotteeseen verkossa ja päättää käydä ostamassa sen, selittää Ville Marjanen Turun ammattikorkeakoulusta. Marjanen opettaa Turun ammattikorkeakoulun Salon yksikössä sähköistä kaupankäyntiä ja tietojenkäsittelyä sekä vetää erilaisia projekteja.
Marjasen mukaan verkkokaupassa, ja sähköisessä kaupankäynnissä yleensä, ovat tärkeitä samat asiat kuin muussakin liiketoiminnassa.
- Verkkokauppa on samalla tavalla liiketoimintaa kuin muukin kaupankäynti, ympäristö vaan on erilainen. Myös verkkokauppa tarvitsee onnistuakseen hyvän liiketoimintasuunnitelman, hän selittää.
- Monet pelkäävät turhaan verkkokaupan teknistä puolta. Teknisen puolen toteutukseen löytyy paljon palveluntarjoajia, joista valita, ja verkkokauppa-alustat on tehty melko helppokäyttöisiksi, Marjanen jatkaa. Turun ammattikorkeakoulusta voi myös saada apua verkkokaupan toteutuksessa.
- Teemme mielellämme erilaisia projekteja oppilastöinä, Marjanen kertoo.
Marjasen mielestä verkkokaupan pysyttäminen ei ole suurin ongelma, vaan tärkeintä on sen markkinointi.
- Hakukone markkinointi ja verkossa mainostaminen ovat hyviä keinoja verkkokaupan markkinointiin. Verkkokauppaa voi myös helposti mainostaa liittämällä sen yrityksen omaan tavalliseen markkinointiin, hän kertoo.
Tärkeä seikka on myös verkkokaupan ammattimaisuus ja luotettavuus. Amatöörimäiset sivut eivät herätä asiakkaan luottamusta.
Suomalaiset yritykset eivät ole vielä lähteneet verkkokauppaan kovin hyvin mukaan, vaikka lähes kaikilla yrityksillä on jo omat nettisivut.
- Verkkokauppa on hyvä keino esimerkiksi pienille yrityksille ja erikoisliikkeille laajentaa markkina-aluettaan ja tuotevalikoimaansa. Verkkokauppa mahdollistaa myös tuotteiden asiakaskohtaisen räätälöinnin, Marjanen sanoo.
Mitä tahansa ei netissä kuitenkaan voi myydä.
- Kannattaa miettiä, sopiiko oma tuote myytäväksi netissä. Esimerkiksi ruuat ja kaikki sovitusta vaativat tuotteet ovat hankalia myytäviä verkkokaupassa, Marjanen kertoo.
![]() |
- Verkkokauppa on samalla tavalla liiketoimintaa kuin muukin kaupankäynti, ympäristö vain on erilainen, sanoo Ville Marjanen Turun ammattikorkeakoulusta. |